I mitt skafferi
Här har ni listan över det som jag alltid har hemma i mitt antiinflammatoriska skafferi.
Livsmedel jag alltid har i mitt skafferi:
Bovetemjöl
Glutenfritt och ekologiskt ljust bovetemjöl. Finmalt mjöl som kan användas till både bakning och matlagning. Jag brukar använda bovetemjöl i exempelvis dessa pannkakor eller denna tårta. Mums!
Kokosmjöl
Kokosmjöl innehåller mindre mängd kolhydrater än vanligt mjöl (vilket min tarm mår bra av) och samtidigt en mycket högre mängd fiber (hela 54 %!) Går att använda på många olika sätt, jag använder i exempelvis dessa chiabullar, eller i de här smaskiga mintpuckarna!
Mandelmjöl
Ett till favorit är mandelmjöl, också ett mjöl med färre kolhydrater. Dessutom supergott att baka med! Exempelvis växtbaserad jordgubbstårta, saftig chokladtårta, smulpaj eller dessa bananplättar.
Glutenfria havregryn
Glutenfria havregryn går varmt här hemma, speciellt till barnen. Jag brukar alltid välja ekologiska, eller egentligen så mycket som mjöligt med alla livsmedel jag köper hem. Här kommer några exempel på recept som innehåller havregryn: guldgröt, havrekakor, våfflor och brownie.
Kokosgrädde
Älskar kokosgrädde i krämiga grytor. Jag brukar använda kokosgrädden från Garant som finns i tetra men om man vill ha en krämig eller tjock grädde kan man använda det krämiga lagret i en konservburk. Gott att servera kyld kokosgrädde till exempelvis denna äppelpaj. Men använder även i dessa recept: jordnötskola, gelégodis.
Kokosmjölk
Kokosmjölk är en favorit i min matlagning. Kan användas på många olika sätt, bland annat dessa: svampgryta, mjuk pepparkaka, chiapudding.
Kokosolja
Oljan med många områden! Kallpressad, ekologisk virgin kokosolja med lätt smak av kokos som passar bra till kall och varm matlagning, bakning och smoothies. Kokosoljan tål höga temperaturer, bra att steka i och kan även användas till hudvård. Några recept med kokosolja: böntacos, kolaägg, chokladbollssemlor.
Färdigkokta bönor & linser
Har alltid torra bönor, linser och ärtor hemma. Men det är också smidigt att ha färdigkokta i skafferiet, då går det snabbt och lätt att fixa en måltid. Svarta bönor, kikärtor, kidneybönor, vita bönor. Recept med bönor och ärtor: Pizza, rödbetshummus, pyttipanna.
Näringsjäst
Jag använder näringsjäst istället för ost. Smakar nämligen som parmesan. Näringsjäst innehåller massor av vitaminer, framförallt vitamin B1. Det är ett bra tillskott till dem som inte äter kött och för mig som inte tål mjölk. Recept med näringsjäst: pesto, ugnsbakad portabello, böngryta.
Extra virgin olivolja
Olivolja är ett måste i vårt kök. Älskar att använda i sallader eller i såser. Extra virgin olivolja ska ej upphettas. Exempel på recept med olivolja: röd pesto, kålsallad med goda bakterier, marinerade linser.
Rå kakao
Ekologiskt kakaopulver som är rikt på antioxidanter, så gott att göra egen choklad med, varm choklad eller ha i bakverk. Recept med rå kakao: sandwichglass, rocky road, hallonrutor.
Bärpulver
Bärpulver av olika slag är fulla med antioxidanter och vitaminer! Mina favoriter är lingon, havtorn och blåbärspulver. Använder framförallt i smoothies men också i gröt, pannkakor och till dessa muffins.
Björksocker
Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd. Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt! Recept med björksocker: saffranskola, saffranskaka, äppelmos, nyponsoppa.
Yaconsirap
Yaconroten som innehåller ca 30 % av sockerarten fructooligosaccharides, har den positiva egenskapen att verka probiotiskt i tarmsystemet, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Sockret i sirapen påverkar inte blodsockret i kroppen då det ej tas upp i tarmen. Dessutom innehåller den viktiga mineraler och näringsämnen. Recept med yaconsirap: glass, lussekatter, smulpaj.
Belugalinser
Belugalinser tillsammans med en annan lins (den andra avslöjar jag i den sista delen) är mina favoritliner och hittas alltid här hemma. Favoriter med belugalinser är: belugalinsgryta, marinerade belugalinser, barnvänlig “köttfärssås”.
Cashewnötter
Nöten som är mitt godis – cashewnötter! Så underbart gott och går att använda på många olika sätt, bland annat: växtbaserad kolaglass, granola, chokladkex.
Macadamianötter
Macadamianötter är en god och knaprig nöt, som absolut kan användas i recept som granola och liknande. Dock älskar jag att äta den som den är, toppa på en smoothie osv. Den är så god till mellanmål och snacks. Mättar länge och innehåller en mindre andel kolhydrater och massa hälsosamma fetter!
Mandel
Mandel är gott att använda i många recept. Som i exempelvis mättande granola, raw sandwichglass, växtbaserade semlor.
Matcha
Jag använder framförallt matcha i min matcha latte. Se hur jag gör här. Fem fördelar med matcha:
- Stressreducerande och lugnar sinnet.
- Verkar även uppiggande.
- Innehåller 137 gånger mer antioxidanter än vanligt grönt te.
- Stärker immunförsvaret.
- Stabiliserar kolesterol- och blodsockernivån i kroppen.
Tänk på att matcha innehåller koffein därför skulle jag inte rekommendera att dricka på kvällen även om det verkar lugnande.
Chiafrö
Ett litet underbart frö som innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror, proteiner, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chiafrö går att använda på många olika sätt, bland annat: växtbaserad linslimpa, chiapudding, bönburgare.
Hasselnötter
En annan god nöt är hasselnötter. De är goda att använda i nötellaglass, äppelpaj över öppen eld, kidneybönbiffar med hasselnötter.
Paranötter
Är en hälsosam nöt som jag brukar äta som den är, paranötter passar som topping, granola men också använda i rawfood-bakverk!
Pekannötter
En av mina favoriter som tyvärr har en högre kostnad, men ack så god! Jag äter pekannötterna som de är, har i granola, bakverk eller som topping.
Hirs
Hirs är ett av våra äldsta sädesslag. Det är glutenfritt och rikt på tiamin, vitamin B6, zink och järn. Det är även en källa till fiber. Jag har precis börjat använda i flera recept och dessa kommer senare i år. Men i bland annat sallader och biffar mm.
Kikärtor
Kikärtor har en rund, mild smak och är fantastiskt goda att göra falafel, hummus eller grytor på. Kikärtor är så gott att använda i: svampgryta, rödbetshummus med syrad rödkål, växtbaserade zucchinibollar och glutenfri pizzabotten.
Mungbönor
Mungbönor innehåller många olika näringsämnen och är proteinrika. Brukar alltid grodda dem men går även använda i grytor, biffar och i sallader. Så här groddar du dem: Lägg mungbönorna i rikligt med vatten i ca 8-12 timmar, förslagsvis under natten. Sila bort vattnet och skölj mungbönorna. Skölj mungbönorna 2-3 gånger/dag. Efter 2-3 dagar är groddarna klara. Förvara groddarna i kylskåp. Superlätt och gott!
Nässelpulver
Nässlor är näringsrika! Passa på att plocka dem på våren, då de är späda och innehåller mest näring. De går även att plocka under sommaren men klipp då av toppen av nässelplantan. Torka eller förväll och frys in. Använd nässlor på samma sätt som spenat, i en soppa, gryta, paj eller i smoothies! Nässelpulver går att använda på många sätt och finns att tillgå året runt. Jag använder i smoothies och soppor, så gott! Recept är på gång!
Nötsmör
Nötsmör i olika former är ett måste i mitt skafferi. Jag använder som topping på smoothies, gröt eller mellanmålsskålar. Jordnötssmör, mandelsmör, hasselnötssmör och cashewsmör är favoriterna här hemma men finns också frösmör för de som är allergiska. Nötsmör finns i bland annat dessa recept: havrekakor, nötellaglass, magnumglass.
Potatismjöl
Om man vill ha frasiga våfflor är potatismjöl toppen, jag använder det istället för ägg i våffelsmeten! Blir underbart gott! Funkar även bra i pannkakor och i veganska biffar.
Psylliumhusk
Psylliumhusk är pulveriserat psylliumfröskal och används vid glutenfri bakning (Finns även ett märke som heter Fiberhusk som innehåller samma sak). Detta ör att ersätta glutens egenskaper och binda vätska. Att addera psyllium bidrar till ett luftigare och saftigare glutenfritt bröd eller bakverk. Men jag använder även i chiabröd, linslimpa, fröknäcke och bönbiffar.
Psylliumfrö
Jag använder ofta psylliumfrö istället för linfrö. Jag brukar använda i chiabröd och fröknäcke.
Pumpafrö
Ett frö som vi använder mycket här hemma är pumpafrö. Speciellt i fröknäcke och fröbröd! Det klarar jag mig inte utan.
Sesamfrö
Sesamfrö är gott i knäcke men oftast brukar jag toppa på måltider, panera etc. Supergott!
Solrosfrö
Ett annat frö jag aldrig skulle klara mig utan är solrosfrö! Det använder jag också främst i fröknäcke och fröbröd. Men det är också gott att använda i äppelpaj, växtbaserad tacofärs och rosta i ugnen tillsammans med pumpafrö.
Riven kokos
Riven kokos är så gott och detta är alltid ett måste i skafferiet! Jag använder i bland annat: lyxig granola, chokladpraliner, mandelbiskvier och energibar.
Röda linser
Min favoritlins, röda linser funkar till så mycket! Använder i soppor, biffar, grytor och som tunnbröd.
Tahini
Tahini är ett toppenbra alternativ istället för nötsmör för de som exempelvis är allergiska men också använda i vissa recept som exempelvis såser, till sallader, i hummus eller i recept där du byter ut nötsmöret till tahini istället. Jag gillar denna ljusa tahini då den ger en mild smak och passar till det mesta.
Tamarisoja
Min absoluta favoritsoja, så god att smaksätta med! Den är glutenfri och innehåller inga konstigheter. Använder den som smaksättning i grytor, linslimpa men också i biffar.
Torkade frukter
Mitt godis! Men också som sötning i bakverk, framförallt i raw-bakverk, också gott att toppa på gröt. Mina favoriter är fikon och aprikoser i smak men endast som sötning föredrar jag dadlar.
Quinoa
Quinoa i alla varianter är ett toppenbra alternativ istället för ris. Mina favoriter är svart och röd quinoa pga färgen, men finns även i vitt. Innehåller mer näring och protein och mättar länge. Jag kokar det som ett tillbehör till barnen men använder också i exempelvis denna linslimpa.
Quinoapuffar
Jag älskar quinoapuffar! Använder i bakverk, granola, choklad men framförallt som topping på det mesta. Så underbart gott!
Valnötter
En av mina favoritnötter. Passar utmärkt när man äter enligt Gröna kuren. Mättar länge och är toppen att använda i sallader. Valnötter är enligt mig den mest matiga nöten, alltså den nöt jag helst använder vid måltider. Men de är magiska i dessa havrekakor!
Du kanske också gillar
Krämig saffransgryta
Krämig saffransgryta Växtbaserad näringsrik saffransgryta, passar bra till matlådor! Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore & Meds God och mättande gryta. Passar väldigt bra för matlådor eller till en middag för hela familjen. Helt växtbaserad och med...
Smakrik köttgryta
Smakrik köttgryta Näringsrik gryta, passar bra till matlådor! Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore , Meds, & Jordklok God och mättande gryta. Passar väldigt bra för matlådor eller till en middag för hela familjen. Recept Du behöver:1-1,5 kg viltkött...
Snabb böngryta på en kvart
Snabb böngryta på en kvart En växtbaserad och näringsrik gryta, klar på en kvart! Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore & Meds God och mättande böngryta som går snabbt att laga. Helt växtbaserad och med naturliga ingredienser. Recept Du behöver:...
Du kanske också gillar
Krämig saffransgryta
Krämig saffransgryta Växtbaserad...
Smakrik köttgryta
Smakrik köttgryta Näringsrik gryta, passar bra...
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer