Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore & Meds

Vet inte hur många gånger jag testat att göra olika typer av pizzabottnar. Ofta brukar jag blanda i någon mixad grönsak men denna gång blev jag sugen på att mixa ner bönor. Det blev helt klart över förväntan! Nedan hittar du recept på pizzabotten, en god pesto och massa andra tips på goda grejer att toppa pizzan med.

Du behöver (två mindre pizzor):
500 gr kokta stora vita bönor
3 ägg
2 dl mjöl (jag använde mandelmjöl)
1 tsk örtsalt
1 msk fiberhusk

Gör så här:
1. Skölj bönorna väl.
2. Mixa alla ingredienser till en deg och låt stå i 10 min.
3. Forma till två bollar och tryck ut degen på varsin ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
4. Doppa fingrarna i vatten för att lättare forma till en pizzaform.
5. Förgrädda i 200 grader i ca 15 min.
6. Toppa med det du tycker är gott (se mina favoriter länger ned i detta inlägg.
7. Grädda igen i 200 grader tills de du toppat med fått färg.

Vill du göra pizzan helt växtbaserad?

Testa att byta ut äggen mot uppvispat kikärt- eller bönspad. Spadet är det man vanligtvis häller ut från en förpackning tetra eller burk där de färdigkokta kikärtorna/bönorna ligger i. Hur beräknar du hur mycket spad som behövs? Jo, 3 msk kikärtsspad motsvarar 1 vanligt ägg. De passar bra att byta ut i bakverk som vanligtvis innehåller ägg, exempelvis kladdkaka, muffins eller bullar.

Goda tillbehör att toppa pizzan med

Receptet ovan räcker till två mindre pizzor och därför gjorde jag två olika smakvarianter.

Pizza 1

Krossade tomater
Rödlök
Oregano
Växtbaserad parmesan
Basilika

Pizza 2

Smörstekta champinjoner (går även steka i ghee eller kokosolja)
Purjolök
Nedan pesto:

Mjölkfri pesto med grönkål

Jag älskar pesto på pizza! Detta recept passar toppen till pizzabottnen ovan. Du måste testa, så gott!

Du behöver:
1,5 dl cashewnötter
3 grönkålsblad
1 näve bladspent
1 dl olivolja
3 msk bjäst
1 tsk örtsalt

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller blender till en slät pesto.
2. Smeta på pizzan och toppa med annat gott. Jag toppade även med stekta champinjoner och purjolök, toppengott!
3. Grädda i ugnen igen i ca 20 minuter på 200 grader.

Här hittar du mina favoritmaskiner i köket.

Liknande recept:

Rödkålspizza med ramslökspesto

Växtbaserad pesto med cashewnötter

Växtbaserad pesto med grönkål

Pesto med morot- & rödbetsblast

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson