Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore

Här kommer ett riktigt drömmigt recept på en naturlig växtbaserad gräddtårta med en syrlig lemoncurd. Perfekt till kalaset, midsommar eller andra högtider. Hoppas ni gillar!

Recept två vaniljbottnar

Du behöver:
12 färska dadlar
4 dl mandelmjöl (eller 2 dl pofiber för en nötfritt)
2 dl havremjöl
2 tsk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljpulver
1 stor nypa salt
3 msk chiafrö
1 banan
4 msk yaconsirap
500 ml kokosmjölk (gärna en krämig tetra)
6 msk kokosolja (smält)
+ kokosolja att smörja formen med

Fyllning:
Lemoncurd (recept längre ned)

Topping:
500 ml kyld kokosgrädde (det tjocka lagret i en konservburk, jag använder gärna i tetraförpackning från Garant)
Färska jordgubbar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kärna ur dadlarna.
3. Mixa dadlarna tillsammans med alla torra ingredienser till ett fint mjöl.
4. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa vidare till en slät smet.
5. Smörj två springformar (20 cm i diameter).
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.
7. Låt svalna i formen.
8. Ta ut ur formarna, smeta på lemoncurden (recept längre ned) och lägg den andra tårtbottnen över lemoncurden.
9. Smeta på kokosgrädde och toppa med färska jordgubbar.

Recept växtbaserad lemoncurd

Du behöver:
2 ekologiska citroner (ca 1 dl citronsaft)
2 msk majsstärkelse (testade att göra med potatismjöl men gick inte så bra!)
1 dl björksocker
100 g kokosolja, ghee eller smör

Gör så här:
1. Tvätta citronerna, riv skalet fint och pressa ut citronsaften.
2. Blanda citronsaft, potatismjöl och björksockret i en kastrull. Koka upp tills krämen tjocknar något, rör om under tiden.
3. Ta av från plattan och tillsätt citronskal och kokosolja. Rör runt tills kokosoljan smält och krämen blivit slät.
4. Häll upp i en glasburk och förvara kylt eller smeta på tårtbottnarna ovan.

Björksocker – skogens eget socker

Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd.

Bekämpar bakterier
Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!

Lemoncurd fri från vitt socker och ägg

Liknande recept:

Hallon & jordgubbstårta fri från spannmål, mjölk och vitt socker

Mjuk pepparkaka fri från gluten, mjölk & vitt socker

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson