Odlar hemma

Mina favoritsötningar

I detta inlägg går jag igenom vilka sötningar jag helst använder och vad jag använder dem till.

Innehåller annonslänkar från Bodystore  & Meds

Jag får ofta frågan om vilka sötningar jag använder. Det varierar en del beroende på vad det är jag ska tillsätta sötning i, vem som ska äta etc. Sanningen är att jag inte mår bra av för mycket sött, speciellt inte min tarm. Jag tar det försiktigt, men självklart slinker det ner då och då. Igår tog jag ett par torkade fikon som snacks – såå underbart goda! Det naturligt söta är något jag uppskattar. Mina smaklökar förändrades helt och hållet efter Gröna kuren, helt plötsligt kan saker bli för söta, något jag aldrig upplevde innan. Då var allt sött gött 😉

Jag visar alla produkter i en reel/video på sociala medier. Men du kan se dem länkade nedan.

Odlar hemma

Detta är vad jag helst använder för sött och vad jag använder dem till:

Banan

Jag tycker att banan är den bästa frukten att söta med men också att ha i så mycket (om man då föredrar banansmak). Jag använder i glass, granola, muffins, kakor och smoothies. Sötman går lätt att variera med bananens färg. Spana gärna in dessa recept: bananpannkaka, saffransmuffins, granola, havrekakor, bananbröd.

Mango

Färsk, fryst eller torkade är allt underbart gott! Torkad mango är mitt godis, så fantastiskt mumsigt! Kan ibland köpa denna, så det håller längre! Både färsk och fryst mango går att använda i precis samma sak som banan. Blir bara en annan smak, en smak av mango 😉 Kika in dessa recept: smoothie, mangoremmar, chiapudding.  

Äpple

Äpple i alla dess former kan användas som sötning på olika sätt. Vanligaste formen att blanda i bakverk är äpplemos. Äpplemos kan exempelvis också ersättas som ägg vi vissa bakverk. Jag gillar att toppa på gröt, och äpplemos är också gott att göra själv. Om man mixar i ett äpple i en grön smoothie blir den lite sötare i smaken.

Jordgubbar

Färska, frysta eller torkade är gott! Torkade äter jag främst som godis. Används i glass, granola, muffins, kakor, smoothies och pajer. Använd i exempelvis dessa recept: jordgubbstårta, smulpaj, gelégodis, glass, smoothie.

Dadlar

Färska eller torkade dadlar är naturen sockrade frukt. De är riktigt söta och smakar inte så mycket annat än sött. Jag använder i bakverk, glass, granola, ja i massa gott, bland annat i: Chokladbollar, hallonrutor, sandwichglass, mjuk pepparkaka, pepparkaksbollar.

Fikon

Torkade fikon är mitt godis eller ett snabbt snacks om jag blir sugen på något sött. Toppengott i bars, energibollar, granola och bakverk. Se exempelvis dessa recept: pepparkaksbollar, fikongröt, rocky road, energibar.

Aprikoser

Torkade aprikoser liksom dadlar och fikon går att använda på samma sätt men de ger olika smak och sötma, Här kommer ett exempel som innehåller torkade aprikoser: bars, gröt, rocky road.

Björksocker

Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd. Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt! Jag använder björksocker i recept där man normalsett skulle använt vanligt socker. Dock brukar jag alltid använda en mindre mängd. Som exempelvis i: chokladtårta, brownie, mintpuckar, gelégodis.

Yaconsirap

Yaconroten som innehåller ca 30 % av sockerarten fructooligosaccharides, har den positiva egenskapen att verka probiotiskt i tarmsystemet, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Sockret i yaconsirapen påverkar inte blodsockret i kroppen då det ej tas upp i tarmen. Dessutom innehåller den viktiga mineraler och näringsämnen. Jag använder yaconsirap som sötning där man normalt sett skulle använt vanlig sirap men också i exempelvis bakverk där vanligt socker skulle används. Som exempelvis i: kolaägg, äppelpaj, havrekakor.

 

Vilka är dina favoritsötningar?

Fröer odla

Du kanske också gillar

Krämig saffransgryta

Krämig saffransgryta

Krämig saffransgryta  Växtbaserad näringsrik saffransgryta, passar bra till matlådor!  Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore & Meds God och mättande gryta. Passar väldigt bra för matlådor eller till en middag för hela familjen. Helt växtbaserad och med...

Smakrik köttgryta

Smakrik köttgryta

Smakrik köttgryta Näringsrik gryta, passar bra till matlådor!    Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore , Meds, & Jordklok God och mättande gryta. Passar väldigt bra för matlådor eller till en middag för hela familjen. Recept Du behöver:1-1,5 kg viltkött...

Snabb böngryta på en kvart

Snabb böngryta på en kvart

Snabb böngryta på en kvart En växtbaserad och näringsrik gryta, klar på en kvart!   Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore & Meds God och mättande böngryta som går snabbt att laga. Helt växtbaserad och med naturliga ingredienser. Recept Du behöver:...

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson