Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Detta blev verkligen världens saftigaste bananbröd! Jösses vad gott, tur var väl det då jag serverade detta på Konstnatten Mekelsmäss, och det sålde slut! Det måste varit ett gott betyg. För er som missat har mina föräldrar en gård där de hyr ut ett turistboende och en lada för fest/bröllop. De ställde ut första gången i år på Konstnatten och jag passade samtidigt på att servera soppa och fika under mitt varumärke. Jag blev många erfarenheter rikare.

Bild från Konstnatten. Foto: Sofia Linder

Nu över till brödet

Som ni redan vet håller jag mig borta från sötningsmedel om jag kan. Det går lätt att bestämma sötningsgraden själv i detta bröd genom att välja rätt bananer. Ju brunare banan desto sötare kaka! Hur enkelt? Vi använde oss av bananer som precis blivit gula, de blev supergott! Om man ej är van vid osötade bakverk rekommenderar jag er att använda övermogen banan, för säkerhets skull 😉

Barnen är med och bakar. Foto taget av Sofia Linder & redigerat av mig.

Recept bananbröd

Du behöver:
3 bananer + en extra att dekorera med
1 dl kokosolja
4 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
0,5 tsk vaniljpulver
1 stor nypa salt
3 ägg

Topping:
1 banan
Hasselnötter
Raw choklad (eller 90-100%) eller gör egen enligt receptet längre ner.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mosa bananerna.
3. Smält kokosoljan på låg temp i en kastrull.
4. Blanda alla torra ingredienser.
5. Häll i ägg, de mosade bananerna och kokosoljan, rör om.
6. Häll i smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
7. Dela en banan på längden och lägg på smeten.
8. Hacka hasselnötter och strö över.
9. Grädda mitt i ugnen ca 50 min, se till att den inte bli för torr, alla ugnar är olika.
10. Smält choklad eller gör egen som du sedan toppar banankakan med när den kallnat.

På med mycket choklad! Foto taget av Sofia Linder & redigerat av mig.

Lite kort om bananens färg

Jag brukar alltid hålla mig till gröna bananer om jag väljer att äta. Detta för att undvika trigga mitt sockersug. Gröna bananer innehåller resistent stärkelse, mindre socker och har ett lägre GI-värde. De ska vara så pass gröna att de är mycket svåra att skala och knappt smakar banan. Jag tycker de passar utmärkt i glass om man vill ha en härligt krämig konsistens.

Resistent stärkelse kan förbättra tarmfloran rejält. Den bidrar även till ett stabilare blodsocker, stärker immunförsvaret och minskar risken för tjocktarmscancer.
Bönor, linser och kokt avsvalnad potatis innehåller också resistent stärkelse.

Gula bananer innehåller inte mycket resistent stärkelse men har ett högre innehåll av antioxidanter vilket också är bra. Ju äldre bananerna blir desto gulare och sötare blir dem. Gula/övermogna bananer är perfekta att använda som naturlig sötning, som i detta bananbröd!

På bilden ser ni gröna bananer, vi använde oss av lite gulare. Foto taget av Sofia Linder & redigerat av mig.

Recept på egen osötad choklad

Du behöver:
100 gr kakaosmör eller kokosolja
1 dl raw kakao
0,5 tsk vaniljpulver
+ eventuell valfri sötning (jag rekommenderar yaconsirap)

Gör så här:
1. Smält kakaosmöret/kokosoljan på låg temp i en kastrull.
2. Vispa i kakaon och tillsätt eventuell sötning.
3. Häll sedan över banankakan.

Om du skulle få rester över så vill jag tipsa om att blanda i cashewnötter och riven kokos, hälla i chokladblandningen i en form klädd med bakplåtspapper och förvara i kylen eller frysen, så underbart gott!

Varför yaconsirap?

Yaconroten som innehåller ca 30 % av sockerarten fructooligosaccharides, har den positiva egenskapen att verka probiotiskt i tarmsystemet, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Sockret i sirapen påverkar inte blodsockret i kroppen då det ej tas upp i tarmen. Dessutom innehåller den viktiga mineraler och näringsämnen.

Ät och njut! Foto taget av Sofia Linder & redigerat av mig.

Lyxa till det lilla extra

Toppa bananbrödet med jordnötssmör, smält choklad och frystorkade hallon innan servering.

Hoppas ni tycker om detta recept. Spana in alla andra brödrecept HÄR, alltid glutenfria! Uppdateras med nya hela tiden.

Ha de fint!

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson