Växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker
Här kommer ett härligt recept på julbollar med smak av saffran och ingredienser som gör gott.
ca 25-30 min
Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore, Jordklok & Meds
Dessa växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker blev väldigt uppskattade!
Det illgula ämnet kurkumin som finns i gurkmeja sägs ha starka antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin påstås tas upp i kroppen tillsammans med ämnet piperin som finns i svartpeppar. Annat pekar även mot att kurkuminet lättare tas upp i kroppen tillsammans med fett då det är fettlösligt. Så nu har ni fått en liten förklaring på valet av ingredienserna 😉
Sen är det ganska intressant att läsa om saffran och dess fördelar. Jag tror absolut att det finns en mening med varför vi just äter saffran den mörkaste tiden på året. Saffran kan öka nivån av signalsubstansen serotonin vilket får oss att må bättre, sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och massor av fler fördelar. OBS! Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid fem gram kan man drabbas av bland annat kräkningar/blödningar och 20 gram är en dödlig dos.
Recept
Du behöver:
3 dl glutenfria havregryn
10 färska dadlar (urkärnade)
5 msk kokosolja
1 nypa salt
0,5 gr saffran
0,5 krm gurkmeja
1 liten nypa nymalen svartpeppar
Överdrag:
100 gr kakaosmör
1 tsk vaniljpulver
Topping:
Riven kokos
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till en formbar deg.
2. Rulla till bollar i önskad storlek.
3. Ställ in i kyl eller frys (helst frys), då kommer det fastna ett tjockare överdrag.
4. Smält kakaosmöret på låg temp i ett vattenbad och blanda i vaniljpulvret.
5. Doppa bollarna i kakaosmöret och lägg på ett bakplåtspapper.
6. Strö riven kokos på direkt innan kakaosmöret kallnar.
Ät direkt eller förvara i kyl, går även frysa in.
Du kanske också gillar
Pepparkakor fria från spannmål, mjölk & socker
Vilken fantastisk respons jag fick på gårdagens inlägg. Ni var väldigt många som ville ha recept på pepparkakorna, superkul! Eftersom er önskan är min lag så kommer här receptet: Du behöver: 100 gr kokosolja 1 dl kokosmjölk 2 msk yaconsirap 2 msk kikärtsspad 2 dl...
Antiinflammatorisk brysselkål
Det har verkligen varit härligt med sol idag även om man vistats större delen inomhus på jobbet. Jag tycker det är mysigt denna del av året men jag saknar verkligen ljuset. Någon mer som känner samma? I helgen hade jag besök av mina systrar och då bjöd jag bland annat...
Griljerad blomkål
Byt ut julskinkan och griljera istället ett blomkålshuvud. Griljerad blomkål är supergott och påminner väldigt mycket om originalet på julbordet.
Du kanske också gillar
Växtbaserad julkola fri från vitt socker
Riktigt god julkola, helt växtbaserad/vegansk och fri från vitt socker. Ett recept på en seg och krämig kola som passar på godisfatet.
Växtbaserad saffranskladdkaka fri från gluten & vitt socker
Smaka denna ljuviga saffranskladdkaka som är fri från mjölk, gluten och vitt socker. Riktigt kladdig variant till jul.
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer