Vegansk tårta med smak av choklad, helt utan nötter, gluten och vitt socker! Perfekt vid kalas eller vilket firande som helst.
ca x min x personer
Här kommer veganska tårtan jag gjorde strax innan midsommar, med smak av choklad och helt nötfri. Så underbart gott med hallonsylt mellan, receptet på sylten finner ni längre ned i detta inlägg.
Recept
Du behöver:
(Två bottnar)
12 färska dadlar
2 dl pofiber
2 dl bovetemjöl
5-7 msk kakao
2 tsk finmalet psylliumfröskal
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
1 stor nypa salt
3 msk chiafrö
1 banan
4 msk yaconsirap
500 ml kokosmjölk
6 msk kokosolja (smält)
+ kokosolja att smörja formen med
Chokladgrädde:
250-500 ml kokosgrädde (det tjocka lagret i en konservburk, jag använder gärna i tetraförpackning från Garant)
Valfri mängd raw kakao
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kärna ur dadlarna.
3. Mixa dadlarna tillsammans med alla torra ingredienser till ett fint mjöl.
4. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa vidare till en slät smet.
5. Smörj två springformar (20 cm i diameter).
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min, den får inte bli för torr
7. Låt svalna i formarna.
8. Ta ut ur formen, lägg hallonsylt mellan (se recept längre ned) och garnera med chokladgrädde och färska hallon, eller annat gott!
Hallonsylt på två ingredienser!
Det bästa med chiasylt är att den är snabb och lätt att göra. Så gott till det mesta och går att göra utan någon sötning, lika god med sötman från bären.
Björksocker – skogens eget socker
Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd.
Bekämpar bakterier
Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!
Recept hallonsylt
Du behöver:
300 gr hallon (frysta eller färska)
0,5 dl björksocker (valfritt)
4 msk chiafrö
Gör så här:
1. Lägg hallon och björksocker i en kastrull.
2. Koka upp och låt puttra på låg temp samtidigt som du mosar bären.
3. Ta av från plattan och lägg i chiafrön.
4. Låt svalna och använd direkt eller lägg sylten i en glasburk.
Förvara i kyl.
Du kanske också gillar
Bananpannkaka med smak av choklad
Underbart goda pannkakor stekta över öppen eld, fri från mjölk & gluten.
Brownie med kolasmak
Underbart god glutenfri brownie med smak av kola och som är lätt att göra. Du måste testa!
Glutenfri smulpaj med blåbär & jordgubbar
Ska du fixa fika snabbt? Då är detta recept något för dig! Denna smulpaj är lätt att variera och går snabbt att slänga ihop.
Du kanske också gillar
Mjuk glutenfri pepparkaka
Julig mjuk växtbaserad kaka med smak av pepparkaka. Fri från gluten, mjölk och vitt socker.
Växtbaserade lussekatter med saffranskräm
Lussekatter fria från gluten, nötter & vitt socker, de blev riktigt goda!
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer