Laga & äta mat ute i naturen

Innehåller annonslänkar från Bodystore & Cervera

Näringsrik mat utomhus

Jag har länge varit såld på att äta mat utomhus, det var så mysigt när man var liten. Det är fortfarande mysigt och maten smakar så mycket bättre ute. Det är lätt att hamna i korvträsket, men jag vill visa hur lätt det är att äta näringsrik mat som gör gott för kroppen i naturen.

För mig är maten viktig då den håller min sjukdom Ulcerös kolit på plats. Maten är grunden till att jag mår bra även om flera andra faktorer spelar en roll. Detta innebär att jag måste planera lite extra när vi ska ge oss iväg på en utflykt. Planering och förberedelser är superviktigt för mig. Det hjälper mig med att hålla den kosthållning jag mår bra av, du kanske tycker det låter krångligt? Jag ska visa hur enkelt det kan vara!

Jag älskar när det är enkelt och går snabbt, självklart tar det lite mer tid att förbereda en näringsrik måltid än att bara packa ner korv, bröd och ketchup (som jag gjorde ofta för några år sedan). Mitt mål är alltid att äta så näringstät mat som möjligt och att bli mätt. Jag avskyr att gå runt och vara hungrig så det är viktigt att känna sig tillfredsställd efter en måltid.

Olika tillagningssätt

Beroende på hur mycket tid du har, vilka förutsättningar som finns, vilken mat du vill äta och på vilket sätt du gillar att tillaga maten så finns ett gäng olika alternativ att välja mellan.

Laga maten hemma

Om man inte vill tillaga sin mat utomhus kan man förbereda sin mat hemma. Vet jag exempelvis att vi kommer inte ha tillräckligt med tid att göra upp en eld eller att jag inte vill krångla med att laga maten ute, så är det perfekt att laga den hemma. Skulle säga att detta är de lättaste sättet att äta i naturen. De enda du behöver är en mattermos.

Mattermos 0,75 lit – En mindre variant som är perfekt att ha kolhydratskällan i, exempelvis quinoa, durrakorn eller upphettade rotfrukter.

Mattermos 1,2 lit – En större variant som är perfekt att ha sin soppa, gryta eller liknande i.

Här kommer några lunchtips som är lätta att laga hemma och ta med i en mattermos:

Växtbaserad böngryta med saffran & kanel

Växtbaserad böngryta med jordnötssmör & grönsaker

Växtbaserad gryta med linser, kikärtor och kidneybönor

Pyttipanna – Wokade grönsaker & bönor

Mattermosar med både varmt & kallt

Mattermosar är även toppen att förvara kalla livsmedel i. Håller kyla lika bra som värme. Jag brukar använda mina mattermosar till glass på sommaren. Här hittar du massor av recept på glassar och här hittar du mina favoritköksmaskiner att mixa glassarna i.

Glass i mattermos

Laga mat utomhus

Det finns olika sätt att gå tillväga när man tillagar sin mat utomhus. Nedan hittar du tre olika varianter.

Kolstålspanna – Mitt absoluta favoritredskap är min kolstålspanna! Går att göra soppa, grytor, steka grönsaker, en wok, allt som går att göra i en vanlig stekpanna. Du behöver aldrig vänta på den perfekta glöden då den fungerar toppen över öppen eld.

Stormkök – Med ett storkök kan du laga all den mat du även lagar hemma. Det följer med två kastruller och en stekpanna. Du är inte beroende av någon eld och det går snabbt att tillaga maten.

Stekhäll med ben – Denna stekhäll (Muurikka) med ben passar om man ska laga mat till ett lite större sällskap för 4-6 personer. Fungerar både över öppen eld och med en gasolbrännare.

Redskap

Klassisk stekspade – Denna stekspade i stål är en favorit, handtaget blir aldrig varmt och den är lätt och smidig att ta med i packningen.

Träredskap i tre delar – Dessa redskap är lätta att bära och bra till all sorts matlagning i naturen.

Mat att laga utomhus

Protein:
När vi ska ut i naturen och laga mat brukar jag först bestämma vilken proteinbas jag vill ha, lättast är det med färdigkokta bönor eller kikärtor. Sköljer dem alltid hemma och packar i en burk eller påse. Det går självklart även bra att ta med sig dem du kokat själv.

Grönsaker:
Efter utvald proteinbas är det dags att välja ut grönsakerna. Det kan vara svårt att veta om man får till en riktigt bra eld och om grönsakerna blir genomkokta. För att vara på säkra sidan brukar jag alltid välja grönsaker som jag kan tänka mig att äta lite halvråa. Jag väljer alltid ut minst två olika typer. Här kommer mina tips på bra grönsaker att ta med:

Zucchini
Kålrabbi
Grönkål
Vitkål
Rödkål
Spenat
Selleri
Broccoli
Svartkål
Aubergine
Gröna ärtor

Jag tar även med mig en avokado att äta bredvid om jag inte skulle bli mätt.

Gott recept för utflykten

Här kommer ett exempel på vad jag tog med mig och lagade i kolstålspannan när vi campade i somras:

Detta packade jag i matlådor:
1 zucchini (hackade innan)
½ vitkålshuvud (hackade innan)
1 gul lök (hackad innan)
ca 250 gr kikärtor (sköljde innan)
ca 250 gr kidneybönor (sköljde innan)
ca 400 gr krossade tomater
250 ml kokosmjölk
3-5 msk kokosolja

Blandade detta i en liten glasform med lock:
ca 3-5 msk tamarisoja
1 msk curry
Chilipulver
Svartpeppar
Örtsalt

Så här gör jag: Jag brukar alltid börja att slänga i hackad lök och kokosolja. Därefter lägger jag i resten av ingredienserna och låter puttra under omrörning. Superlätt och det bästa är att man inte behöver vänta på den perfekta glöden, det går snabbt att laga över öppen eld!

Mellanmål, snacks & efterrätt utomhus

Här nedan kommer lite tips på hur jag brukar förbereda och tänka när jag packar, tips som passar hela familjen.

Mellanmål

Jag föredrar mellanmål som går snabbt och som är lätta att förbereda.

Fröknäcke, jordnötssmör och skivad banan.

Fröbulle, avokado/kokt ägg/hummus

Vill man inte baka så har vi ibland köpt bovetekex, ser ut om ris/majskakor men är gjorda av bovete. De är supergoda!

Snacks

Jag brukar alltid ha med mig något extra som exempelvis: frukter, bär, grönsaker, nötter, torkad frukt. Helt enkelt något snacks som går snabbt att ta fram om det skulle krisa för barnen eller för en själv. Bäst att vara förberedd!

Efterrätt

Det är även lätt att laga sin efterrätt över öppen eld. Under mellandagarna i jul gjorde vi äppelpaj på en stekhäll utomhus.

Du behöver:
Äpplen
Kokosolja
Havregryn
Hasselnötter
Solrosfrön
Ceylonkanel
Lite salt
Ev. sötning som yaconsirap

Gör så här:
1. Dela äpplena-
2. Stek dem i rikligt med kokosolja.
3. Tillsätt de övriga ingredienserna.
4. Rör om hela tiden så de inte bränns.
Servera med kokosgrädde.

Värmande drycker

Till mig:
Min absoluta favorit är ingefära med citron. Jag värmer upp vatten, river i färsk ingefära och pressar i färsk citron. Mycket gott! Brukar alltid använda min favorittermos.

Till barnen:
Alla barn älskar väl varm choklad? Våra barn vill alltid ta med varm choklad, den gör vi på havredryck och raw kakao /vanlig kakao.

Här kommer tips på termos som är perfekt för varma och kalla drycker:
Termos 0,5 l
Termos 0,75 l

Hoppas du har gillar alla mina tips! Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarerna.

Kram <3

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *