Hälsotips/ Lunch/ Mellanmål/ Middag/ Recept

Laga & äta mat i naturen

laga mat utomhus

Innehåller annonslänkar från Bodystore och Bagaren och Kocken

För mig är maten viktig då den håller min sjukdom Ulcerös kolit på plats. Maten är grunden till att jag mår bra även om flera andra faktorer spelar en roll. Detta innebär att jag måste planera lite extra när vi ska ge oss iväg på en utflykt. Planering och förberedelser är superviktigt för mig. Det hjälper mig med att hålla den kosthållning jag mår bra av, du kanske tycker det låter krångligt? Jag ska visa hur enkelt det kan vara!

Jag älskar när det är enkelt och går snabbt, självklart tar det lite mer tid att förbereda min mat än att bara packa ner korv, bröd och ketchup (som man gjorde för några år sedan). Mitt mål är alltid att äta så näringsrikt som möjligt och att bli mätt. Jag avskyr att gå runt och vara hungrig så det är viktigt att känna sig tillfredsställd efter en måltid.

Planering & förberedelser

Här nedan kommer lite tips på hur jag brukar förbereda och tänka när jag packar, tips som passar hela familjen.

Mellanmål:
Jag föredrar mellanmål som går snabbt och som är lätta att förbereda.

Fröknäcke, jordnötssmör och skivad banan.

Fröbulle, avokado/kokt ägg/hummus

Vill man inte baka så har vi ibland köpt bovetekex, ser ut om ris/majskakor men är gjorda av bovete. Du hittar en variant här på Bodystore (adlink).

Snacks:
Jag brukar alltid ha med mig något extra som exempelvis: frukter, bär, grönsaker, nötter, torkad frukt. Helt enkelt något snacks som går snabbt att ta fram om det skulle krisa för barnen eller för en själv. Bäst att vara förberedd under tiden man är ute.

Lunch:
Jag brukar förbereda lunchen på två olika sätt. Antingen lagar jag maten hemma innan utflykten, tar med i en mattermos eller så förbereder jag den så att de blir lätt att tillaga över en eld.

Här kommer några lunchtips som är lätta att laga hemma och ta med i en mattermos:

Växtbaserad böngryta med saffran & kanel

Växtbaserad böngryta med jordnötssmör & grönsaker

Växtbaserad gryta med linser, kikärtor och kidneybönor

Pyttipanna – Wokade grönsaker & bönor

Det är väldigt mysigt att laga mat över öppen eld. Mitt absoluta favoritredskap är min kålstålspanna! Här hittar du en liknande variant från Bagaren och Kocken (adlink). Går att göra soppa, grytor, steka grönsaker, göra en wok, allt som går att göra i en vanlig stekpanna.

Först brukar jag bestämma vilken proteinbas jag vill ha, lättast är det med färdigkokta bönor eller kikärtor. Jag brukar alltid skölja hemma och packa i en burk eller påse. Det går självklart även bra att ta med sig dem du kokat själv.

Efter utvald proteinbas är det dags att välja ut grönsakerna. Det kan vara svårt att veta om man får till en riktigt bra eld. För att vara på säkra sidan brukar jag alltid välja grönsaker som jag kan tänka mig att äta lite halvråa. Jag väljer alltid ut minst två olika typer av grönsaker. Här kommer mina tips på bra grönsaker att ta med:

Zucchini
Kålrabbi
Grönkål
Vitkål
Rödkål
Spenat
Selleri
Broccoli
Svartkål
Aubergine
Gröna ärtor

Jag tar även med mig en avokado att äta bredvid om jag inte skulle bli mätt.

Gott recept för utflykten

Här kommer ett exempel på vad jag tog med mig när vi campade i Tiveden:

1 zucchini (hackade innan)
½ vitkålshuvud (hackade innan)
1 gul lök (hackad innan)
ca 230 gr kikärtor (1 tetra pak, sköljde innan)
ca 230 gr kidneybönor (1 tetra pak, sköljde innan)
ca 400 gr krossade tomater (1 tetra pak)
250 ml kokosmjölk (1 tetra pak)
3-5 msk kokosolja

Blandade detta i en liten glasform med lock:
ca 3-5 mask tamarisoja
1 msk curry
Chilipulver
Svartpeppar
Örtsalt

Jag brukar alltid börja att slänga i hackad lök och kokosolja. Därefter slänger jag i resten av ingredienserna och låter puttra under omrörning. Superlätt och det bästa är att man inte behöver vänta på den perfekta glöden, det går snabbt att laga över öppen eld!

Hoppas du har gillar alla mina tips! Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarerna.

Kram!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply