Krämig växtbaserad saffransgryta
ca 25-30 min 6-8 personer
Detta är en typisk ”Madelenemåltid”, men det har ni säkert redan märkt av vid det här laget. En krämig växtbaserad gryta med smak av saffran. Den går snabbt att göra och riktigt god. Älskar saffran i mat och bakverk! Så gott med olika tillbehör, jag åt tillsammans med en favoritkålsallad gjord på rödkål, grönkål, olivolja, äppelcidervinäger och örtsalt. Men också broccoli, haricots verts och zucchini. Väldigt gott och vackert att toppa med denna sesamblandning (Furikake).
Grytan blev riktigt poppis även hos barnen! Så kul när de är med i köket och lagar (och lite stressigt). Får inte alltid bestämma själv, de smakar av och sen vill de krydda hejvilt!
Recept
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Kokosolja att steka i
1 msk riven färsk ingefära
1 gr mald saffran
750 ml kokosmjölk
800 gr kokta vita bönor (eller koka själv)
300 gr blomkål (jag använde fryst)
2 dl röda linser
Örtsalt
Svartpeppar
Gör så här:
1. Skala och dela löken.
2. Smält rikligt med kokosolja i en gryta.
3. Lägg ner löken.
4. Skala och pressa ner vitlöken.
5. Stek tills löken mjuknat.
6. Tillsätt ingefära, saffran och kokosmjölk.
7. Skölj bönorna.
8. Lägg i bönorna, blomkål och röda linser, låt puttra på medelvärme.
9. Låt puttra tills blomkålen och linserna mjuknat (ca 10 min).
10. Mixa grytan till önskad konsistens med en stavmixer. Vill du ha en lösare gryta tillsätt vatten eller kokosmjölk.
11. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Du kanske också gillar
Näringsrika bönbiffar
Av bönor och ärtor gör jag gärna olika typer av grytor. Det är så lätt att bara slänga ihop, men det är också väldigt lätt att mixa bönorna/ärtorna med några andra ingredienser och steka som biffar. Du behöver: 8 dl kokta kidneybönor 2 ägg 1 stor rödlök 1...
Växtbaserad böngryta med saffran & kanel
Antiinflammatorisk växtbaserad böngryta med saffran och kanel. Smakrik gryta som sätter igång smaklökarna på allvar. Laga och njut!
Antiinflammatorisk brysselkål
Det har verkligen varit härligt med sol idag även om man vistats större delen inomhus på jobbet. Jag tycker det är mysigt denna del av året men jag saknar verkligen ljuset. Någon mer som känner samma? I helgen hade jag besök av mina systrar och då bjöd jag bland annat...
Du kanske också gillar
Växtbaserad butternutsoppa med röda linser & blomkål
Vegansk soppa med butternutpumpa och röda linser. Storkok till utflykt eller matlådor, servera med ett gott bröd.
Växtbaserad svampgryta
Krämig och smakrik vegansk gryta med kantareller och champinjoner. Naturliga ingredienser och helt glutenfri.
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer