Växtbaserad saffranskola fri från vitt socker
En underbart god kola med smak av saffran. Lätt att göra och passar perfekt under julen på godisfatet.
Denna kola passar perfekt på godisfatet under julen. Jag har två varianter från förra året, en vanlig och en med smak av choklad. Denna är gjord av samma grundrecept men med smak av saffran. Barnen älskar alla varianter, men inte så konstigt då denna kola är ganska söt. Nog det sötaste jag någonsin skapat. Dock är den fri från vitt socker, innehåller björksocker och yaconsirap istället.
Jag och söta saker går i grunden inte så bra ihop. Har skrivit det många gånger förut. Mitt förhållande till söta livsmedel är inte fullt så hälsosamt då det lätt kan bli för mycket (det gäller i för sig allt som jag tycker är gott). När det blir det så överbelastar jag min tarm och ja, resultatet av det är inte så roligt. Jag jobbar hela tiden med att vara medveten om varför jag äter och vad som triggar mig. Som person har jag aldrig varit den som tagit en bit choklad och varit nöjd, utan det har slutat med att hela chokladkakan tagit slut. Främst för att det har gett mig en energikick, och blodsockret har pendlat upp och ner väldigt mycket. Det är verkligen skillnad på att äta mörk choklad man gjort själv och den söta variant man köper i en affär. Det är sockret som triggar mig i grunden.
Nu när jag främst äter enligt en lågkolhydratskost får jag inga toppar och dalar i blodsockret och mitt humör hålls på en jämn nivå. Jag känner verkligen skillnad. Men! Jag är inte helt strikt, det tror jag är svårt att vara. Har allt stoppat i mig några bitar av denna kola, den var för svårt att motstå! Den är också ett toppenbra alternativ för dig som inte tål för mycket socker, då den påverkar blodsockret minimalt.
Varför yaconsirap?
Yaconroten som innehåller ca 30 % av sockerarten fructooligosaccharides, har den positiva egenskapen att verka probiotiskt i tarmsystemet, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Sockret i sirapen påverkar inte blodsockret i kroppen då det ej tas upp i tarmen. Dessutom innehåller den viktiga mineraler och näringsämnen.
Björksocker – skogens eget socker
Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd. Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!
Recept
Du behöver:
Nedan recept går även halvera om man vill.
2 dl krämig kokosgrädde (det tjocka lagret i en konservburk, jag använder gärna i tetraförpackning från Garant)
2 dl björksocker
2 dl yaconsirap
0,5 gr saffran
1 nypa salt
Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienser i en kastrull.
2. Rör om då och då och koka upp till 140 grader.
3. Häll ut kolan tunt på ett bakplåtspapper.
4. Låt kolan kallna i kylen innan du klipper den i bitar.
5. Klipp bakplåtspapper i lagom stora bitar som du sedan förpackar kolabitarna i.
6. Förvara i en tät burk i kylen.
Du kanske också gillar
Mjölkfri mintchoklad med valnötter
Spana in detta recept på mjölkfri mintchoklad med valnötter, helt sockerfri och endast gjord på naturliga ingredienser.
Mjuk pepparkaka fri från gluten, mjölk & vitt socker
Mjuk växtbaserad pepparkaka helt fri från gluten, mjölk och vitt socker. Den är sötad med banan, dadlar och yaconsirap. Riktigt god!
Salt saffranskola fri från mjölk & vitt socker
Här kommer ett smaskigt recept på salt saffranskola fri från mjölk och vitt socker. Perfekt för dig som vill baka något enkelt, passar alla!
Du kanske också gillar
Griljerad rotselleri
Griljerad rotselleri Griljerad rotselleri. Ett...
Växtbaserade lussekatter
Växtbaserade lussekatter Växtbaserade...
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer