Hälsotips/ Personligt

Gröna kuren – mina upplevelser

Gröna kuren

Anledningen till att jag hittade Gröna kuren från början var att jag hörde talas om att man kunde basa kroppen. Jag hade läst om att sjukdomar inte trivs i basiska kroppar och eftersom jag själv hade haft en pågående inflammation i tarmen under ett år kände jag mig sugen att testa. Nu så här i efterhand känner jag mig helt övertygad om att min autoimmuna sjukdom Ulcerös kolit blev symtomfri tack vare denna kur. Jag har nu skrivit om mina erfarenheter nedan.

Syfte

Gröna kuren är en typ av diet eller kanske snarare detox vars egentliga syfte är att minska tarmbesvär som uppblåst mage, sockerberoende, hormonrubbningar och fungerar även som en candida-diet. Den hjälper även mot jäsningar i mage, IBS, sura uppstötningar, trötthet, svamp, humörsvängningar och energidippar.

Vad äter man?

Kuren innebär att du mellan 1-3 månader endast äter gröna grönsaker, bra fetter och proteinkällor. Det är viktigt att vara konsekvent om du vill få ett bra resultat. Nedan är tillåtet:

Grönsaker
Spenat, mangold, broccoli, grönkål, zucchini, sparris, ruccola, spetskål, sallad i olika sorter, groddar, solrosskott, gurka, selleri, gröna bönor, sockerärtor, kronärtskockor, brysselkål och surkål.

Fett
Smör, ghee, olivolja, kokosolja, avokado, nötter, frön, lite getost eller fårost.

Protein
Lamm, vilt, kyckling, ägg, bönor, fisk och skaldjur

Nötter/frön
Pumpa, solros, paranötter och valnötter.

Tänk på att i första hand välja ekologiska livsmedel. Välj vildfångad fisk och kött från gräsbetande djur. Fokusera dig på ovan livsmedel och på vad du kan äta inte på vad du inte kan äta. Då blir det mycket lättare.

Hummus på gröna ärtor
Hummus på gröna ärtor

Så här gjorde jag

Jag vill poängtera att detta är något som har fungerat på mig, jag har gått helt på min intuition och lyssnat på min kropp. Samtidigt är jag helt övertygad att detta fungerar på alla. Det viktiga är att lyssna på sig själv vad som känns rätt för dig samt hitta motivationen till att orka testa. Vem vet, du kanske får samma resultat som mig?

Mitt första fokus var att bli av med mitt sockersug och att basa kroppen. Stress, sötsaker, halvfabrikat och alla raffinerade produkter vi stoppar i oss gör våra kroppar sura. Träning samt bra ren och näringsrik kost gör våra kroppar basiska. Jag började även med periodisk fasta, vilket jag fortfarande gör än idag. Jag äter mitt första mål kl. 12 och mitt sista kl. 18.

Jag köpte pH-test (adlink) för urin på Bodystore. Mitt PH låg i början på 5,9 och detta är alldeles för surt. (Inte så konstigt heller eftersom jag misshandlat min kropp med fel mat och stress under en lång tid). Riktlinjerna är att pH-värdet bör ligga inom 7,3 – 7,4.

Det tog nästan fyra veckor innan mitt pH-värde förändrades till grönt, sedan slog det över till 6,8 och jag blev helt överlycklig. När fem veckor gått låg jag på 7,7! Jag kände även stor skillnad i min kropp.
Tänk på att värdet är svårt att förlita sig på helt då det beror på stress och många andra faktorer. Det kan även skilja sig från dag till dag. Det gjorde dock inte mitt.

Min kost under 6 veckor

Endast detta fram till 12:00 (pga den periodiska fastan):
Dryck: Vatten, varmt vatten med färsk citron och riven ingefära.

Lunch och middagar
Fett: Kallpressade olivoljor, rapsoljor och kokosfett, lite getost och parmesan.

Grönsaker: Spenat, mangold, broccoli, grönkål, zucchini, sparris, spetskål, sallad i olika sorter, groddar, solrosskott, gurka, selleri, gröna bönor, sockerärtor, kronärtskockor, brysselkål, surkål.

Proteiner: Bönor, fisk, skaldjur, kyckling, ägg och lite vilt.

Mellanmål
Bröd: Chiabullar, knäckebröd och olika gröna smoothies

Pålägg: Avokado

Snacks
Nötter/frön: Pumpa, solros, paranötter, valnötter.

Grönkålschips

Tillskott
Tillskott: Omega 3, D-vitamin och björkaska.

Samt Stig Bengmarks antiinflammatoriska shot.

gröna kuren
grön smoothie

Mitt hälsoresultat

Jag kände skillnad i min kropp redan efter en vecka! Nu är det två år sedan men kommer fortfarande ihåg min känsla och vad jag tänkte. Trodde inte det var sant att man kunde må så bra. Nedan blev resultatet av den Gröna kuren och den periodiska fastan.

– Mer energi
– Jämnare blodsocker
– Mjället försvann i mitt hår
– Alla finnar försvann (speciellt innan mens)
– Jag fick regelbunden mens
– Sötsuget försvann och uppskattade helt andra smaker
– Orkade börja träna
– Sov bättre
– Inflammationen i min tarm försvann och jag är sedan dess medicinfri.

Jag hade ett inflammationsvärde i tarmen på 960 innan startad kur efter sex veckor var värdet nere på 45 (under 50 är normalt). Det var helt fantastiskt!

Tecken på ett syraöverskott i kroppen

Nedan symtom är hämtade från Nillas kitchen:

– Sömnlöshet
– Trötthet, tröghet
– Irritation
– Stelhet (stela muskler och leder)
– Svullenhet, uppblåsthet (vattenretention)
– Reumatisk artrit (ledinflammation och andra ledbesvär)
– Benskörhet
– Migrän
– Lågt blodtryck, högt blodtryck
– Tarmbesvär, problem med avföringen t.ex förstoppning eller diarré
– Gallsten
– Svårigheter att svälja, känslig på tänderna, knölar på tungan och i svalget
– Övervikt
– Infektionskänslighet

Bra att tänka på!

Gröna kuren är inte det enda sättet att komma tillrätta med olika hälsoproblem som sockersug, trötthet, hormonrubbningar etc. Det kan även fungera med rawfood eller paleo som också verkar läkande. Alla kroppar fungerar olika och har olika förutsättningar, men Gröna kuren har fungerat utmärkt för mig!

Har du funderingar så är det bara att fråga ❤ Kontakta mig genom någon av mina kanaler nedan:

Mail: madelene@cleanlifestyle.se
Instagram
Facebook
Youtube

gröna kuren
massa härliga gröna grönsaker

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply