Årets naturliga pepparkakshus
Underbart gott pepparkakshus fritt från mjölk, gluten & vitt socker.
Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore, Jordklok & Meds
Kommer ni ihåg fjolårets pepparkakshus? Kristyr som rann, pepparkaksväggen sprack och en bränd stekpanna! Vad jag kämpade med detta hörrni! Denna gång kände jag mig mer säker över hur vilka steg jag skulle göra och i vilken ordning. Vilket ledde till en annan ritning, likt denna. Har ingen aning om varför jag gett mig sjutton på att fixa pepparkakshus från grunden i år igen (när man vet vilket jobb det är). Kanske är det för att man förtränger just den vetskapen, samtidigt som barnen väldigt gärna vill att vi bakar. Dessutom ska jag vara ärlig med att det tar emot att köpa en färdig byggsats, då kan jag inte ens smaka (pga innehållet). Men som om inte det vore nog gjorde vi två! Jag gjorde ett med den nya ritningen och barnen gjorde samma hus för förra året, vi fick alltså ihop två stycken. Ett som jag dekorerade och ett som barnen dekorerade, alla nöjda!
Tips inför ditt pepparkakshusbak
- Låt de bakade husdelarna ligga framme i rumstemp över natten så att de torkar ordentligt.
- Spritsa ut kristyren innan du sätter ihop huset, de missade jag förra året och blev inte så snyggt!
- Det smälta kokossockret kan lätt bli din ovän, eller ja, du kan räkna med det. Vägrar använda limpistol!
Lyck till!
Några fler recept som smakar pepparkaka:
Pepparkaksbollar sötade med dadlar
Recept
Du behöver:
5 dl kokossocker
1 dl yaconsirap
150 gr kokosolja, smör eller ghee
6 tsk ceylonkanel
4 tsk ingefära
4 tsk kardemumma
4 tsk kryddnejlika
2 tsk pomeransskal
2 krm salt
2 tsk bikarbonat
3 tsk finmalet psylliumfrö
5 dl havremjöl
3 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 ägg
Rismjöl till utbakning
Kristyr:
1 dl sukrin melis
3-4 tsk vatten
Klister:
2 dl kokossocker
Gör så här:
1. Lägg kokossocker och yaconsirap i en kastrull.
2. Värm upp försiktigt på lite över medelvärme, rör hela tiden så det inte bränner.
3. När sockerblandningen blivit till en krämig massa lägger du i kokosoljan och låter den smälta, rör om.
4. Ta av från plattan och lägg i alla kryddor, låt stå och svalna något.
5. Blanda bikarbonat, psyllium, havremjöl, bovetemjöl och mandelmjöl.
6. Häll i sockerblandningen i mjölblandningen och rör om. Använd gärna händerna.
7. Knäck i ägget och rör om ordentligt.
8. Låt stå i 15-20 min tills den satt sig.
9. Forma degen till en limpa och lägg den i plastfolie.
10. Låt vila i minst 30 min, gärna över natten.
11. Ta ut degen och kavla ut en bit i taget. Använd rismjölet på underlaget och kaveln.
12. Skär ut husdelarna, använd de mallar du gjort eller laddat hem. Använd gärna en stekspade för att lägga över dem på en plåt klädd med bakplåtspapper innan du skär ut fönster och dörrar.
13. Grädda mitt i ugnen i 170 grader i ca 8 minuter, tiden beror lite på vilken tjocklek du gjort.
14. När dem fått fin färg, ta ut och låt svalna. Om du gör växtbaserat enligt nedan kan de vara bra att låta delarna stå ute i rumstemp under natten för att de ska hinna stelna ordentligt.
15. När husbitarna kallnat och blivit hårda är det dags att börja dekorera, kristyren är lättast att spritsa ut innan du sätter ihop huset. Blanda sukrin melis och vatten till en lagom kristyr som är lätt att spritsa ut. Låt torka, gärna över natten.
16. Smält 2 dl kokossocker till fogningen på hög värme i gryta, jag hettade upp kokossockret först och la i en liten skvätt vatten, då smälte det snabbare.
17. Ta en sked, kniv och doppa i det smälta kokossockret som du sedan smetar på bitarna och sätter ihop (gör detta snabbt innan sockret stelnar). Häll i lite varmt vatten i grytan när du är klar så löser det smälta kokossockret upp sig.
18. Låt svalna.
19. Dekorera med mer kristyr över fogarna om du vill.
Stort lycka till!
För växtbaserade pepparkakor:
Byt ut äggen till 2 tsk finmalet psylliumfrö och 3 dl vatten. Låt koka upp tillsammans och vispa samtidigt. Ta bort kastrullen från plattan så fort det börjar bubbla och vispa i ca två minuter. Använd sedan ”ägget” i ovan recept.
Du kanske också gillar
Växtbaserade lussekatter med saffranskräm
Lussekatter fria från gluten, nötter & vitt socker, de blev riktigt goda!
Saftigt & mjuk saffranskaka
Underbart god växtbaserad kaka med smak av saffran. Glutenfri och fri från vitt socker.
Pepparkaksbollar sötade med torkade fikon
Växtbaserade juliga bollar med smak av pepparkaka. Riktigt goda och med naturliga ingredienser.
Du kanske också gillar
Växtbaserad jordnötskola
Krämig eller hård vegansk kola doppad i choklad. Fri från mjölk och vitt socker.
Naturlig & växtbaserad rocky road
Rocky road fylld med massor av gott och gjord på egen choklad. Fri från mjölk och vitt socker.
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer