Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore & Jordklok

Detta var första gången i mitt liv som jag testar att baka ett alldeles eget pepparkakshus. Kan nog vara något av de svåraste jag gjort! Det blev verkligen långt ifrån perfekt och jag gick på många nitar. Även om det inte alls blev som jag tänkt mig så är det ändå roligt att dela det med er. Jag är en erfarenhet rikare och hoppas komma ihåg alla lärdomar till nästa år. Detta är långt ifrån mitt sista pepparkakshus!

Jag trodde att jag hade garderat mig inför det mesta. Jag gjorde för säkerhetsskull två olika degar. Testade med björksocker i den ena men den föll tyvärr bara isär. Förmodligen för mycket mjöl, men kan också vara något annat som gått snett, jag är ju nybörjare på pepparkakshus! En annan nit jag gick på var att pepparkakshuset blev liggande för långe och fick sprickor i sig. De kunde jag som tar var laga men blev ändå inte riktigt som jag tänkt! Jag skulle satt på en skorsten, den glömde jag och ligger kvar på bänken. Dörren som skulle sättas dit gick i två bitar, ja ni hör, det fortsätter. Jag skulle även gjort små prickar runt fönstren men kom på det efter jag satt ihop huset, det skulle jag gjort när de låg platt. Det var en del saker som gick fel men nu står pepparkakshuset framme och barnen är överlyckliga!

Det var ju trots allt efter deras önskemål vi gjorde ett pepparkakshus. Tur att det blev riktigt gott då de så gärna ha ett. Egentligen kanske jag borde valt den enkla vägen och köpt en färdig byggsats, men det är ju roligare om alla kan smaka. För det ska väl ätas upp efter jul? De gjorde alltid jag och mina systrar när vi var små, mamma bakade och vi dekorerade. Efter jul slog vi sönder det och åt upp! Det var väldigt festligt, och nu mysiga minnen!

Som många av er redan vet håller jag mig borta från gluten, mjölk och söta saker överlag. Främst för att jag har en autoimmun tarmsjukdom som heter Ulcerös kolit men också för att jag inte har ett sunt förhållande till socker. Läs mer om min sjukdomshistoria här. Jag har väldigt lätt för att överäta och det blir lätt för mycket, det i sin tur påverkar självklart mig mage.

Det är roligt att ta fram recept som även dem med allergier eller överkänsligheter kan äta. Ett recept som helt enkelt passar de flesta.

Vi använde denna mall på pepparkakshuset som vi hittat på recept.se. Super lätt och går att variera själv!

Här kommer receptet på pepparkakshuset!

Du behöver:
1,5 dl kokossocker
1 dl yaconsirap
50 gr ghee eller kokosolja
1 tsk ceylonkanel
2 tsk ingefära
1 krm kryddnejlika
1 tsk kardemumma
1,5 dl kokosmjölk
1 tsk bikarbonat
3,5 dl potatismjöl
1 dl rismjöl
2 dl teffmjöl
1 dl bovetemjöl
2 krm xantangummi
+ bovetemjöl eller teffmjöl till utbakning

Kristyr:
1 dl sukrin melis
3-4 tsk vatten

Klister:
2 dl kokossocker

Gör så här:
1. Värm upp kokossocker, yaconsirap, ghee och kryddor tills det börjar koka.
2. Tag av från plattan och häll i mjölk. Låt svalna.
3. Blanda bikarbonat med rismjöl, teffmjöl, potatismjöl, bovetemjöl och xantangummi.
4. Tillsätt mjölblandningen i den kalla sirapsblandningen.
5. Degen blir någorlunda fast, den ska inte vara hanterbar. Den kommer suga upp vätska när den vilar.
6. Låt vila i kylskåp eller sval i minst 12 timmar.
7. Arbeta degen smidig med så mycket mjöl du behöver och arbeta alltid på välmjölade ytor.
8. Kavla ut degen 3 – 4 millimeter tjock och skär ut mönster av pepparkakshuset eller figurer.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter på ett bakplåtspapper. (Provgrädda gärna en pepparkaka så att du om den blir bra).
9. Låt kallna.
10. När bitarna kallnat är det dags att börja dekorera, om du vill göra en finare dekoration på väggarna. Blanda sukrin melis och vatten till en lagom kristyr som är lätt att spritsa ut. Låt torka.
11. Smält 2 dl kokossocker till fogningen på hög värme i en stekpanna eller gryta.
12. Doppa bitarna i fogmassan eller smeta det smälta sockret på bitarna du sätter ihop (gör detta snabbt innan sockret stelnar)Häll i lite varmt vatten i stekpannan eller grytan när du är klar så löser det smälta kokossockret upp sig.
13. Dekorera med mer kristyr.
14. På taket strösslade vi ut kokosflakes, riven kokos & sukrin melis.

Hoppas ni gillar detta recept! Spana gärna in fler julrecept nedan:

Saffransmuffins sötade med banan

Raw pepparkakor utan spannmål & vitt socker

Rocky road utan socker

Kram!