Ni vet redan att barn och mat ligger mig varmt om hjärtat. När jag upptäckte matens förmåga att läka min kropp och att maten jag stoppade i mig påverkade mitt mående väcktes också ett större intresse för näringsrik kost till barn. Jag är tacksam över att de inte hade hunnit bli stora nog för att protestera utan istället hade nyfikenhet kring mat och framförallt grönsaker. Här kan du läsa om mina 10 tips för att få barn att äta mer grönsaker. När jag började äta en större mängd varierande grönsaker föll det sig naturligt att de också gjorde det. Självklart med mycket lek och matglädje – mat ska vara spännande och roligt! Jag är alltid noggrann med att inte värdera maten, säger tex aldrig att mat är nyttigt, onyttigt, hälsosamt eller ohälsosamt till barnen. Mat är mat och de äter olika saker. De enda jag har pratat med dem om är att det är viktigt att äta av olika färger för att kroppen ska må bra.

Fördelar med mjölksyrade grönsaker

En viss typ av grönsak som man vill att barnen ska gilla är mjölksyrade grönsaker. Syrade grönsaker tillför många härliga bakterier till tarmen och stöttar de goda bakterierna som finns där. De påverkar vårt immunförsvar positivt och påverkar kroppens förmåga att ta upp bland annat järn och zink. Under jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. Det finns alltså många positiva fördelar! Vår stora tjej älskar syrade grönsaker men vår lille äter ytterst lite. Då kan man ta till vissa knep för att vänja honom vid saken. Som denna supergoda mangosmoothie! Den försvann i ett nafs!

Recept på mangosmoothie med syrad morot

Du behöver (ca 2 port):
100 gr blomkål fryst
2 frysta bananer
300 gr fryst mango
2 st frysta tärningar med passionsfrukt
1 dl syrade morötter (jag använder Tistelvinds, men går även göra egen)
1-2 dl växtbaserad dryck

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie.
Servera i en skål eller i ett glas.

Äter du mjölksyrade grönsaker?

Liknande recept:

Näringsrik smoothie bowl

Grön ärtsmoothie

Näringsrik smoothie med bär- & grönsakspulver

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson