Mina 10 tips för att få barnen att äta mer grönsaker

Vi frågar aldrig våra barn om de vill ha grönsaker på tallriken, vi lägger alltid på grönsakerna innan servering. Det är nog en av anledningarna till varför det blir en självklarhet att smaka, även om de ibland spottar ut. De har framförallt svårt för aubergine och zucchini. Det finns massa fler saker man kan göra för att få barnen att stoppa grönt i munnen. Nedan finner du mina 10 bästa tips:

1. Var en förebild
Om du börjar äta mer grönsaker kommer dina nya vanor även intressera barnen. Barn gör inte som vi säger de gör som vi gör.

2. Ät tillsammans med andra barn
Testa nya grönsaker tillsammans med andra barn. Då vågar de ofta mer och gör som sina kompisar.

3. Gör barnen delaktiga
Ta med barnen i affären. Be dem välja grönsaker som ni sedan tillagar ihop.

4. Få in mer grönsaker som mellanmål
Byt ut den traditionella fruktstunden till grönsaksstund.

5. Grönsakerna först
Servera grönsakerna när barnen är hungriga, då slinker de lättare ner i magen.

6. Inför långsamt
Servera nya grönsaker med den mat ni brukar äta tillsammans. Det är svårt att bombardera barnen med nya saker, ta det steg för steg. Det kan ta extra lång tid om barnet är äldre.

7. Var lugn, tålmodig och samlad
Gör det inte till en stor sak och värdera inte maten. Barnet kommer intressera sig om det är något nytt. Överdriv inte, utan servera utan att säga något. Upprepa. Att tvinga och hota barnen kan ge motsatt effekt. Forskning visar att det leder till att barnen äter mindre av det man vill att de ska äta, både på kort och på lång sikt. Men jag har alltid varit hård med att de måste smaka, men att de får spotta ut om de inte tycker om det.

8. Byt ut fredagsmyset
Gör en god hummus och servera den sedan med broccolistavar, selleri, blomkål, zucchini, morot och gurka.

9. Var smart
Gör smoothies med grönsaker i eller en köttfärssås med massor av grönt, mixa sedan med en stavmixer för att dölja spåren.

10. Ha tålamod
Det kan ta upp emot 20 gånger för ett barn att acceptera en ny smak eller konsistens. Kom ihåg att variera tillagningsmetod. Ät dem råa, koka, ugnsbaka, stek. Ditt barn kanske gillar ugnsbakad broccoli men inte kokt, testa dig fram. Låt det ta tid och ge inte upp!

Vilket är ditt bästa tips?

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *