Saffransbollar

Växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker

Här kommer ett härligt recept på julbollar med smak av saffran och ingredienser som gör gott.

  ca 25-30 min

Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore, Jordklok & Meds

Dessa växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker blev väldigt uppskattade!
Det illgula ämnet kurkumin som finns i gurkmeja sägs ha starka antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin påstås tas upp i kroppen tillsammans med ämnet piperin som finns i svartpeppar. Annat pekar även mot att kurkuminet lättare tas upp i kroppen tillsammans med fett då det är fettlösligt. Så nu har ni fått en liten förklaring på valet av ingredienserna 😉

Sen är det ganska intressant att läsa om saffran och dess fördelar. Jag tror absolut att det finns en mening med varför vi just äter saffran den mörkaste tiden på året. Saffran kan öka nivån av signalsubstansen serotonin vilket får oss att må bättre, sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och massor av fler fördelar. OBS! Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid fem gram kan man drabbas av bland annat kräkningar/blödningar och 20 gram är en dödlig dos.

Saffransbollar

Recept

Du behöver:

3 dl glutenfria havregryn
10 färska dadlar (urkärnade)
5 msk kokosolja
1 nypa salt
0,5 gr saffran 
0,5 krm gurkmeja
1 liten nypa nymalen svartpeppar

Överdrag:
100 gr kakaosmör
1 tsk vaniljpulver

Topping:
Riven kokos

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser till en formbar deg.
2. Rulla till bollar i önskad storlek.
3. Ställ in i kyl eller frys (helst frys), då kommer det fastna ett tjockare överdrag.
4. Smält kakaosmöret på låg temp i ett vattenbad och blanda i vaniljpulvret.
5. Doppa bollarna i kakaosmöret och lägg på ett bakplåtspapper.
6. Strö riven kokos på direkt innan kakaosmöret kallnar.
Ät direkt eller förvara i kyl, går även frysa in.

Vegansk saffransboll

Du kanske också gillar

Mozartkulor med egengjord nougat & mandelmassa

Mozartkulor med egengjord nougat & mandelmassa

Här kommer ännu ett godisrecept!Vanliga mozartkulor har alltid varit en favorit på godisbordet under julafton. Men nu när smaklökarna ändras så är de inte lika lockande längre med de söta smakerna. Därför experimenterade jag fram detta recept förra julen. Nedan recept...

Du kanske också gillar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson