Växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker
Här kommer ett härligt recept på julbollar med smak av saffran och ingredienser som gör gott.
ca 25-30 min
Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore, Jordklok & Meds
Dessa växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker blev väldigt uppskattade!
Det illgula ämnet kurkumin som finns i gurkmeja sägs ha starka antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin påstås tas upp i kroppen tillsammans med ämnet piperin som finns i svartpeppar. Annat pekar även mot att kurkuminet lättare tas upp i kroppen tillsammans med fett då det är fettlösligt. Så nu har ni fått en liten förklaring på valet av ingredienserna 😉
Sen är det ganska intressant att läsa om saffran och dess fördelar. Jag tror absolut att det finns en mening med varför vi just äter saffran den mörkaste tiden på året. Saffran kan öka nivån av signalsubstansen serotonin vilket får oss att må bättre, sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och massor av fler fördelar. OBS! Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid fem gram kan man drabbas av bland annat kräkningar/blödningar och 20 gram är en dödlig dos.
Recept
Du behöver:
3 dl glutenfria havregryn
10 färska dadlar (urkärnade)
5 msk kokosolja
1 nypa salt
0,5 gr saffran
0,5 krm gurkmeja
1 liten nypa nymalen svartpeppar
Överdrag:
100 gr kakaosmör
1 tsk vaniljpulver
Topping:
Riven kokos
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till en formbar deg.
2. Rulla till bollar i önskad storlek.
3. Ställ in i kyl eller frys (helst frys), då kommer det fastna ett tjockare överdrag.
4. Smält kakaosmöret på låg temp i ett vattenbad och blanda i vaniljpulvret.
5. Doppa bollarna i kakaosmöret och lägg på ett bakplåtspapper.
6. Strö riven kokos på direkt innan kakaosmöret kallnar.
Ät direkt eller förvara i kyl, går även frysa in.
Du kanske också gillar
Saffransmuffins sötade med banan
Saftiga saffransmuffins sötade med banan. Muffins helt fria från spannmål (gluten), mjölk och vitt socker. Favorit hos barnen!
Mozartkulor med egengjord nougat & mandelmassa
Här kommer ännu ett godisrecept!Vanliga mozartkulor har alltid varit en favorit på godisbordet under julafton. Men nu när smaklökarna ändras så är de inte lika lockande längre med de söta smakerna. Därför experimenterade jag fram detta recept förra julen. Nedan recept...
Inlagd växtbaserad “sill” (aubergine)
Inlagd växtbaserad “sill” (aubergine). Ett veganskt alternativ vi jul, midsommar, påsk eller när du helt enkelt blir sugen.
Du kanske också gillar
Mjölkfri apelsinpralin fri från vitt socker
Mjölkfri apelsinpralin fri från vitt socker. Recept på sockerfri pralin med smak av apelsin. Passar perfekt på godisbordet till jul.
Växtbaserad cashewfudge med choklad
Växtbaserad cashewfudge fri från vitt socker. En riktig krämig fudge med ett knaprigt chokladlager. Sockerfri, mjölkfri och glutenfri fudge.
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer