Växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker
Här kommer ett härligt recept på julbollar med smak av saffran och ingredienser som gör gott.
ca 25-30 min
Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore, Jordklok & Meds
Dessa växtbaserade saffransbollar fria från gluten och vitt socker blev väldigt uppskattade!
Det illgula ämnet kurkumin som finns i gurkmeja sägs ha starka antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin påstås tas upp i kroppen tillsammans med ämnet piperin som finns i svartpeppar. Annat pekar även mot att kurkuminet lättare tas upp i kroppen tillsammans med fett då det är fettlösligt. Så nu har ni fått en liten förklaring på valet av ingredienserna 😉
Sen är det ganska intressant att läsa om saffran och dess fördelar. Jag tror absolut att det finns en mening med varför vi just äter saffran den mörkaste tiden på året. Saffran kan öka nivån av signalsubstansen serotonin vilket får oss att må bättre, sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och massor av fler fördelar. OBS! Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram. Redan vid fem gram kan man drabbas av bland annat kräkningar/blödningar och 20 gram är en dödlig dos.
Recept
Du behöver:
3 dl glutenfria havregryn
10 färska dadlar (urkärnade)
5 msk kokosolja
1 nypa salt
0,5 gr saffran
0,5 krm gurkmeja
1 liten nypa nymalen svartpeppar
Överdrag:
100 gr kakaosmör
1 tsk vaniljpulver
Topping:
Riven kokos
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till en formbar deg.
2. Rulla till bollar i önskad storlek.
3. Ställ in i kyl eller frys (helst frys), då kommer det fastna ett tjockare överdrag.
4. Smält kakaosmöret på låg temp i ett vattenbad och blanda i vaniljpulvret.
5. Doppa bollarna i kakaosmöret och lägg på ett bakplåtspapper.
6. Strö riven kokos på direkt innan kakaosmöret kallnar.
Ät direkt eller förvara i kyl, går även frysa in.
Du kanske också gillar
Mjölkfri mintchoklad med valnötter
Spana in detta recept på mjölkfri mintchoklad med valnötter, helt sockerfri och endast gjord på naturliga ingredienser.
Mjuk pepparkaka fri från gluten, mjölk & vitt socker
Mjuk växtbaserad pepparkaka helt fri från gluten, mjölk och vitt socker. Den är sötad med banan, dadlar och yaconsirap. Riktigt god!
Salt saffranskola fri från mjölk & vitt socker
Här kommer ett smaskigt recept på salt saffranskola fri från mjölk och vitt socker. Perfekt för dig som vill baka något enkelt, passar alla!
Du kanske också gillar
Mjölk- & sockerfri chokladfudge med jordnötssmör
Chokladfudge med jordnötssmör fri från mjölk och vitt socker. Ett recept som är enkelt att göra och gott att äta.
Pepparkaksbollar sötade med dadlar
Krämiga pepparkaksbollar med smak av pepparkaksdeg! Helt fria från vitt socker, mjölk och gluten. Går både snabbt och de är lätta att göra!
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer