Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore & Meds
Denna blev riktigt god, det är en variant av denna växtbaserade valnöt- & svampstek. Det härliga är att den går att variera i all oändlighet och smaksätta på olika sätt. Hoppas ni gillar!
Du behöver:
1 kg champinjoner
5 ägg (eller chiaägg)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Rejält med kokosolja, smör eller ghee att steka i
1 dl valnötter
1 dl paranötter
50 gr persilja
2-5 tsk torkad timjan
1 msk fiberhusk
Örtsalt
svartpeppar
Gör så här:
1. Finhacka svampen, löken och vitlöken.
2. Stek allt gyllenbrunt i omgångar i kokosolja/smör. Ju mer färg svampen får desto mer smak, men bränn dem inte.
3. Salta och peppra löpande och krydda med timjan.
4. Hacka nötterna mellanfint med kniv. Lägg i hackad persilja och blanda därefter ner den och nötterna i svampröran.
5. Avsluta med att röra ner äggen (ett chiaägg =1 msk chiafrö och 3 msk vatten, låt stå 10 min och använd sedan som vanligt ägg).
6. Salta och peppra lite extra och häll där efter ner smeten i en ugnsfast form täckt med bakplåtspapper. Jag använder en avlång brödform.
7. Grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den är torr så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar. Skiva i ca 1-2 cm tjocka skivor.
BRA ATT VETA:
Du kan använda vanliga chiaägg istället för vanliga ägg, (ett chiaägg =1 msk chiafrö och 3 msk vatten, låt stå 10 min och använd sedan som vanligt ägg). Om du är nötallergiker kan du använda pumpa- eller solrosfrön istället för nötter och du även byta ut ovan svamp till annan valfri svamp.
Liknande recept:
Växtbaserade kidneybönbiffar med hasselnötter
Växtbaserad böngryta med jordnötssmör & grönsaker
Lättlagade växtbaserade bönbiffar