Nu börjar jag komma på banan igen. Fick diagnosen halsfluss igår och idag släppte äntligen febern. Nu hoppas jag att jag fort blir bättre, känner redan skillnad efter lite välbehövlig medicin! Jag har inte kunnat äta mat på två dagar, inte kunnat svälja mitt eget saliv, så sjukt.
Nu ska vi lämna de här dagarna bakom oss och istället slänga ögonen på den fina ”köttfärs”-limpan som jag gjorde i söndags. De var flera som var sugna på recept, så här kommer det!
Du behöver:
600 gr champinjoner
400 gr portabello
5 chiaägg
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl valnötter
50 gr persilja
2 tsk torkad timjan
1 msk fiberhusk
Örtsalt
svartpeppar
en rejäl klick smör eller olja (jag använde vegan bredbart från @naturli)
Gör så här: Finhacka svampen, löken och vitlöken. Stek allt gyllenbrunt i omgångar i smör (jag använde @naturli). Ju mer färg svampen får desto mer smak, men bränn dem inte. Salta och peppra löpande och krydda med timjan. När du har stekt allt, så mixa ungefär hälften av svamphacket i en bunke med en mixerstav så att du får en blandad konsistens. Hacka nötterna mellanfint med kniv. Lägg i hackad persilja och blanda därefter ner den och nötterna i svampröran. Avsluta med att röra ner chiaäggen (ett chiaägg =1 msk chiafrö och 3 msk vatten, låt stå 10 min och använd sedan som vanligt ägg). Salta och peppra lite extra och häll där efter ner smeten i en ugnsfast form täckt med bakplåtspapper. Använd en avlång brödform.
Grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka i mitten, om den är torr så är steken klar. Låt vila några minuter innan du serverar. Skiva i ca 1-2 cm tjocka skivor.
BRA ATT VETA:
Du kan använda vanliga ägg istället för chiaägg, är du nötallergiker kan du använda pumpa- eller solrosfrön istället för valnötter och du även byta ut ovan svamp till annan valfri svamp.
Någon som blir sugen att testa?
Vad serverar du för något till denna goda? Hur är det med “sås” till.