Pepparkakor fria från mjölk, gluten & vitt socker
Underbart goda, smakrika och krispiga pepparkakor, mer än godkända av alla som smakat! Ett recept som inte får missas!
Pepparkakor fria från gluten, mjölk och vitt socker! Dessa pepparkakor blev verkligen toppen, mer än godkända av alla som smakat och det är ett väldigt gott betyg. Receptet kommer från fina Nilla´s Kitchen som jag ändrat om lite 😊 Så roligt att kunna inspireras av andra!
I dessa pepparkakor använde jag kokossocker, något jag vanligtvis inte brukar använda då det höjer blodsockret. Dock har kokossocker ett lågt GI (om man jämför med vanligt socker) på 35 och innehåller inga tillsatser. Det ger en väldigt god smak, lite karamelliknande. Så gott i dessa pepparkakor, binder ihop väldigt bra och ger ett gott krisp!
Recept
Du behöver:
2,5 dl kokossocker
0,5 dl yaconsirap
75 gr kokosolja, smör eller ghee
3 tsk ceylonkanel
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
2 tsk kryddnejlika
1 tsk pomeransskal
1 krm salt
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk finmalet psylliumfrö
2,5 dl havremjöl
1,5 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 ägg
Rismjöl till utbakning
Gör så här:
1. Lägg kokossocker och yaconsirap i en kastrull.
2. Värm upp försiktigt på lite över medelvärme, rör hela tiden så det inte bränner.
3. När sockerblandningen blivit till en krämig massa lägger du i kokosoljan och låter den smälta, rör om.
4. Ta av från plattan och lägg i alla kryddor, låt stå och svalna något.
5. Blanda bikarbonat, psyllium, havremjöl, bovetemjöl och mandelmjöl.
6. Häll i sockerblandningen i mjölblandningen och rör om. Använd gärna händerna.
7. Knäck i ägget och rör om ordentligt.
8. Låt stå i 15-20 min tills den satt sig.
9. Forma degen till en limpa och lägg den i plastfolie.
10. Låt vila i minst 30 min, gärna över natten.
11. Ta ut degen och kavla ut en bit i taget. Använd rismjölet på underlaget och kaveln.
12. Skär ut pepparkakor med pepparkaksformar. Använd gärna en stekspade för att lägga över dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
13. Grädda mitt i ugnen i 170 grader i ca 6-8- minuter, tiden beror lite på vilken tjocklek du gjort.
14. När dem fått fin färg, ta ut och låt svalna. Förvara i en burk i rumstemperatur.
För växtbaserade pepparkakor:
Byt ut ägget till 1 tsk finmalet psylliumfrö och 1,5 del vatten. Låt koka upp tillsammans och vispa samtidigt. Ta bort kastrullen från plattan så fort det börjar bubbla och vispa i ca två minuter. Använd sedan ”ägget” i ovan recept.
Du kanske också gillar
Rocky road utan socker toppad med jordnötssmör
Dessa är helt klart mitt favoritgodis från förra julen! Kommer nog äta några bitar för mycket även detta året! Det är verkligen ett toppenrecept till barnen, ni måste testa! Du behöver: 3 dl raw kakao 300 gr kokosolja 1-2 tsk vaniljpulver 2 dl quinoapuffar 1 dl...
Du kanske också gillar
Mjölkfri mintchoklad med valnötter
Spana in detta recept på mjölkfri mintchoklad med valnötter, helt sockerfri och endast gjord på naturliga ingredienser.
Mjuk pepparkaka fri från gluten, mjölk & vitt socker
Mjuk växtbaserad pepparkaka helt fri från gluten, mjölk och vitt socker. Den är sötad med banan, dadlar och yaconsirap. Riktigt god!
0 kommentarer
Skicka en kommentar
Titta gärna in hos mina andra kanaler:
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson
0 kommentarer