Inlägget innehåller annonslänkar till Bodystore
Här kommer ett riktigt drömmigt recept på en naturlig växtbaserad gräddtårta med en syrlig lemoncurd. Perfekt till kalaset, midsommar eller andra högtider. Hoppas ni gillar!
Recept två vaniljbottnar
Du behöver:
12 färska dadlar
4 dl mandelmjöl (eller 2 dl pofiber för en nötfritt)
2 dl havremjöl
2 tsk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljpulver
1 stor nypa salt
3 msk chiafrö
1 banan
4 msk yaconsirap
500 ml kokosmjölk (gärna en krämig tetra)
6 msk kokosolja (smält)
+ kokosolja att smörja formen med
Fyllning:
Lemoncurd (recept längre ned)
Topping:
500 ml kyld kokosgrädde (det tjocka lagret i en konservburk, jag använder gärna i tetraförpackning från Garant)
Färska jordgubbar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kärna ur dadlarna.
3. Mixa dadlarna tillsammans med alla torra ingredienser till ett fint mjöl.
4. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa vidare till en slät smet.
5. Smörj två springformar (20 cm i diameter).
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.
7. Låt svalna i formen.
8. Ta ut ur formarna, smeta på lemoncurden (recept längre ned) och lägg den andra tårtbottnen över lemoncurden.
9. Smeta på kokosgrädde och toppa med färska jordgubbar.
Recept växtbaserad lemoncurd
Du behöver:
2 ekologiska citroner (ca 1 dl citronsaft)
2 msk majsstärkelse (testade att göra med potatismjöl men gick inte så bra!)
1 dl björksocker
100 g kokosolja, ghee eller smör
Gör så här:
1. Tvätta citronerna, riv skalet fint och pressa ut citronsaften.
2. Blanda citronsaft, potatismjöl och björksockret i en kastrull. Koka upp tills krämen tjocknar något, rör om under tiden.
3. Ta av från plattan och tillsätt citronskal och kokosolja. Rör runt tills kokosoljan smält och krämen blivit slät.
4. Häll upp i en glasburk och förvara kylt eller smeta på tårtbottnarna ovan.
Björksocker – skogens eget socker
Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd.
Bekämpar bakterier
Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!
Liknande recept:
Hallon & jordgubbstårta fri från spannmål, mjölk och vitt socker
Mjuk pepparkaka fri från gluten, mjölk & vitt socker
Skulle man kunna byta ut björksockret mot något annat, har inte lyckats få tag på det i veckan , typiskt nog. Tänkte testa receptet till barnets födelsedag 🙂 Tack på förhand
Ja absolut! Det funkar fint med valfri sötning 🙂
Wow vilken god tårta!! Den kommer vi garanterat göra fler gånger 😍🙌