Ska jag vara helt ärlig så var jag inte helt säker på att barnen skulle äta dessa bönbollar. De blev väldigt smakrika. Men jag hade fel, de var bollarna de åt upp först. När bollarna nu blev godkända vill jag dela med mig mitt recept till er.

Du behöver:
500 gr kokta svarta bönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk fiberhusk
1 msk tamarisoja
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk dijonsenap
1 tsk ingefära
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk chilipulver

Gör så här: Sätt ugnen på 160 grader. Mixa alla ingredienser i en matberedare och låt stå i 5 min. När smeten satt sig rullar du små bollar. Är inte smeten tillräckligt fast kan du mixa i ytterligare lite fiberhusk. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 30 minuter.

Tomatsås:
2 dl krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk torkad oregano
Örtsalt/svartpeppar
Kokosolja att steka i

Gör så här: Hacka löken och pressa vitlöken, stek dem sedan i kokosolja. Häll i de övriga ingredienserna och låt puttra i ca 10 min på medelvärme. Smaka av. Klart!

Servera med blomkålsris och massa härliga grönsaker.

Växtbaserade bönbollar
Växtbaserade svarta bönbollar

MINA TANKAR OM NATTSKUGGEVÄXTER:
Jag fick en fråga häromdagen om jag äter nattskuggeväxter. Jag äter aubergine och chili ibland men tomat äter jag sällan. Om man äter enligt AIP (Autoimmun paleo) så utesluter man nattskuggeväxter (som potatis också ingår i) eftersom de är mer allergena än många andra grönsaker och kan vara retande för vissa med tex. nedsatt tarmfunktion. Jag tror på en balans, och att äta enligt AIP är ohållbart för mig och många andra under en längre period. Men vill man läka sin tarm kan de vara värt att testa äta enligt AIP eftersom den kosten kan lugna immunförsvaret och minska symptomen av autoimmun sjukdom. Jag har testat mig fram vad min kropp klarar och rött kött är tex tillåtet enligt AIP men det håller jag mig borta från eftersom det också är verkar inflammatoriskt.

Det är många som undrar hur jag åt när jag lyckades läka tarmen med hjälp av kosten, jag lovar ett publicera ett inlägg längre fram.

Skulle du vilja testa dessa bönbollar? Ha en fortsatt underbar kväll.