Sellerijuice – allt du behöver veta, utvärdering efter 50 dagar

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bagaren och Kocken

Vad ni har väntat på detta! Jag hade tänkte släppa denna utvärdering efter 30 dagar men fick lite feeling och ville fortsätta längre. Känns som jag har skapat en ny vana som det är svårt att sluta med!

Här kommer en utvärdering av mitt sellerijuiceintag under 50 dagar, hoppas ni gillar!

Innehåll

1. Bakgrund
2. Varför sellerijuice?
3. Fördelarna med sellerijuice enligt Medical Medium
4. Så gör du sellerijuice
5. Släng inte sellerifibrerna!
6. Min erfarenhet av sellerijuice
7. Barn och sellerijuice
8. Hantera smaken av sellerijuice
9. Kan sellerijuice vara farligt?
10. Slutord

Bakgrund

Jag föddes nyfiken och kommer alltid att ha ett naturligt drag till att testa nya saker. Därför var det inte svårt att prova när jag länge hört om hälsotrenden: sellerijuice! Den sägs har många hälsofördelar, dock är inte alla vetenskapliga, men det är det som gör de hela ännu mer intressant!

Kanske är det för att jag talar utifrån mina egna erfarenheter. I många år har läkare sagt till mig att det inte spelar någon roll vad jag äter och att jag kommer behöva äta immundämpande mediciner resten av livet. Det är lätt att tro att det är kört när man fått en autoimmun sjukdom. Så behöver det inte alls vara, jag är ett levande bevis på det! Jag håller mig medicinfri och min tarmsjukdom på plats med hjälp av maten. Maten har blivit min medicin. Självklart spelar hela balansen i livsstilen roll och min tarm påverkas även negativt av stress. Läs hela min sjukdomshistoria här.

Vill du börja din resa mot ett friskare liv kan du läsa mer om min gratiskurs: ”7 steg till ett friskare liv” här, i kursen går jag igenom de ämnen jag tycker är viktigast för ett friskare liv.

Varför sellerijuice?

Anledningen till att jag ville testa sellerijuice var för att jag läst om alla de olika fördelar som människor känt av. Jag kände starkt att det måste ligga något i det, varför skulle annars så många testa? Det finns bland annat ett instagramkonto: @celeryjuicebenefits där man kan läsa om många olika människors upplevelser. Vilket är så spännande! Jag ville testa utan att egentligen vilja ha något specifikt resultat, absolut inte viktnedgång eller något annat. Utan ville endast känna om jag kände någon skillnad, som ett litet experiment.

Var kommer då denna hälsotrend ifrån? Trenden sellerijuice exploderade internationellt redan 2015 när den amerikanska författaren Anthony William, som även kallar sig för ett ”medicinskt medium”, släppte sin bok Medical Medium. Men nu också tack vare boken Celery Juice. Han återkommer till sellerijuicen i alla hans andra böcker och Anthony yttrade sellerijuicens fördelar redan för 20 år sedan.

Skulle gissa att han med sitt konto @medicalmedium och med sina 3 miljoner följare säkert har tusentals anhängare som testat sellerijuicen och andra av hans hälsoråd. Det är väldigt intressant att följa. Självklart sväljer jag inte allting med hull och hår, som med allt annat man hittar på nätet, men tycker det är intressant att få andras perspektiv på saker. Att jag väljer att dricka sellerijuice är trots allt ingenting som han tjänar några pengar på.

Han påstår sig få hälsokunskapen kring sellerin och andra livsmedel från andevärlden i sitt arbete som medium. Jag tror det är här som de troende och de icke troende automatiskt delas upp i två läger. Jag är en öppensinnad själ, vilket också gör det lättare för mig att ta in. För dig som inte har haft några utomjordiska upplevelser kan det vara svårt att förstå, och det är absolut inget fel med det. Vill bara att ni som läser ska förstå vart hans “påstådda kunskap” kommer ifrån. Jag vill ta mig ann detta ämne på ett så objektivt sätt som möjligt.

Fördelarna med selleijuice enligt Medical Medium

Anthony menar att sellerijuice är ett kraftigt läkevertyg. Det kan då, enligt honom, bromsa Alzheimers, MS och motverka cancer från att spridas. Men också hjälpa människor att läka från alla typer av akuta och kroniska sjukdomar som Hashimotos sjukdom, eksem, psoriasis, akne, migrän, högt blodtryck, struma, gikt, allergier, kroniskt trötthetssyndrom, SIBO, förstoppning, IBS osv. 

Selleri består av mycket vätska och fibrer, också av A, C och K-vitamin, samt andra antioxidanter. Det som ska vara speciellt med selleri, enligt Anthony, är att den renar kroppen tack vare sina oupptäckta kristalliserade saltkorn. Effekten i kroppen får man endast av att juica sellerin, inte om man äter den hel, enligt honom.

Sellerijuice ska enligt Anthony stötta levern

Enligt Anthony är fördelarna många men framförallt ska sellerijuicen stötta och hjälpa levern:

 • Renar din lever från toxiner och tungmetaller.
 • Låter din lever återskapa friska leverceller.
 • Innehåller viktiga saltgrupper som har förmåga att dra gifter och tungmetaller ur hjärnan.
 • Innehåller viktiga saltgrupper som renar hjärnans neurotransmittrar och därmed ökar signalstyrkan mellan dem.
 • Återställer magsyrabalansen som ska leda till en mer effektiv matsmältning och ett ökat näringsupptag.
 • Ersätter förlorade elektrolyter och balanserar kroppens Natrium/Kalium-nivåer. Kaliumjoner inne i våra celler sköter tillsammans med natriumjoner vätskebalansen i vår kropp.

Så gör du sellerijuice

Enligt Anthony William ska man dricka en halvliter (4,7 dl) varje dag på fastande mage. Helst minst 20 minuter innan frukost. Det gick åt 1-2 knippen för att få ut 4,7 dl juice även fast varje knippe skulle väga 350 gr. Vissa dagar räckte 1 knippe, andra dagar 1,5 knippe och ett par dagar 2 knippen. Det var verkligen skillnad på hur mycket vätska de innehöll. Det gör också att det är svårt att beräkna ett exakt pris. Ett knippe ekologisk selleri kostar 22,90 kr på Willys. Ett riktigt bra pris tycker jag, om man jämför med andra butiker. Välj alltid ekologisk selleri då den vanliga är besprutad.

Skölj sellerin och skär av så lite som möjligt, jag skar aldrig av någonting. Däremot kan man ta bort bladen om man vill då de gör så att juicen får en bittrare smak.

Min slow juicer

Jag använder en slow juicer av den modell som Anthony rekommenderar. Det man bör tänka på är att använda en maskin som inte blir varm. Blir sellerijuicen varm oxiderar den och då minskar näringsvärdena snabbare.

Fördelarna med den slow juicer jag använder är att:

 1. Den är av högkvalitet med garanti på 3 år (5 år på motor).
 2. Den pressar ut otroligt mycket vätska i alla sorters grönsaker, men kan även göra nicecream, nötssmör och mala kaffebönor, den klarar det mesta!
 3. Den är kompakt och tar inte mycket plats.
 4. Den är lätt att rengöra, jag har använt den i över 50 dagar så jag vet vad jag talar om!
 5. Den är tyst, vilket gör att den är den perfekta juicepressen att använda på morgonen utan att väcka andra familjemedlemmar.
 6. Producerar mindre och torrare fibrer, vilket gör att det blir mer juice och på det sättet också sparar pengar.

Spana in min slow juicer här!

Om du inte har någon juicer så går det också bra att mixa sellerin med lite vatten och pressa genom en finmaskig sil. Men tänk på att den inte får bli varm.

Jag skulle rekommendera att dricka sellerijuice i minst 4 veckor för att ge den en ärlig chans.

Släng inte sellerifibrerna!

När du juicar selleri får du en naturlig restprodukt i form massa torra sellerifibrer. Det är nog vanligt att många slänger dessa, men gör inte det! Fibrerna från sellerin går att använda på många olika sätt, du kan göra biffar, mixa ner i grytor, i smoothies eller woka med andra grönsaker, ja använd helt enkelt din fantasi! Vi måste alla tänka på matsvinnet.

Min erfarenhet av sellerijuice

Jag har nu testat att dricka sellerijuice i mer än 50 dagar. Ska ärligt säga att det kommer vara svårt att sluta nu när jag skapat mig en ny vana. Kommer kännas som om något saknas. Är därför helt övertygad om att jag i perioder kommer att gå tillbaka till denna vana. Tack vare min tarmsjukdom äter jag “hälsosam mat” med mycket grönsaker och är medveten om vad jag stoppar i mig. När man gör det behövde man inte känna så stor förändring, men för mig har sellerijuicen verkligen känts utrensande/avgiftande. De första dagarna mådde jag lite illa efter jag druckit juicen. Det är vanligt och om det är ohållbart eller om du får andra symtom kan man trappa upp juicen och dricka en mindre mängd i början.

Jag har ätit på samma sätt som jag vanligtvis brukar. Kör periodisk fasta sedan januari 2018. Äter alltid mitt första mål mat kring kl.12 och då en vanlig lunch. Därefter mellanmål och en ordentlig middag. Sellerijuicen har jag druckit på förmiddagen, då min naturliga fasta alltid är. Men har inte druckit vatten eller annan vätska 30 min innan eller efter.

Här kommer 5 positiva effekter jag kände av sellerijuicen:

 1. Regelbunden mage
  Varje dag när jag vaknat har jag behövt gå på toaletten för att göra nr 2 (ber om ursäkt för detaljer). Något jag vanligtvis gör men brukar alltid vara någon avvikelse, och att det inte är precis likadant varje dag. Lite fascinerande! Dessutom känns magen lugnare och väldigt stabil.
 2. Utrensande
  Det känns som kroppen har lättare att göra sig av med slaggprodukter. Bland annat fick jag i början tonsilloliter, även kallade halsmandelstenar. Halsmandelstenar består av bakterier och organiskt avfall (döda slemhinnor och bakterier) som bildas i naturliga veck på halsmandlarna. Känns som ett tecken på att kroppen rensar ut saker som inte behövs.
 3. Friskare
  Ska vara ärlig. Jag glömde att en dag göra sellerijuice och detta kommer låta konstigt, men jag kände av det. Jag fick nästan lite förkylningssymtom, ont i halsen och känslan av att något var på gång att bryta ut. Den känslan försvann dagen efter då jag fortsatte dricka.
 4. Finare hy
  Tycker att min hy mår bättre, något som jag också fick erfarenheten av när jag åt enligt Gröna kuren.
 5. Orkar mer
  Jag sprang 9 km på bara ett stort glas sellerijuice. Hade inte sprungit på flera månader, det är helt sjukt! Egentligen är det svårt att veta exakt samband då jag är van att fasta varje förmiddag, jag hade också draghjälp och lite pannben. Tycker ändå att jag orkar prestera på ett annat plan, lite diffus känsla men kan vara något i det.

Vår dotter 6 år fick feber en kväll, 38,5 grader. På morgonen dagen efter drack hon ett stort glas med sellerijuice. Samma dag försvann febern och hon hade inga ytterligare symtom. Det har aldrig hänt förut. Vår erfarenhet som föräldrar brukar vara att febern är början på en förkylning. Alltså att de först får feber, för att sedan blir snoriga och hostiga. Inte bara feber ett dygn och sen inget mer. Vi tyckte båda det var väldigt märkligt och vem vet, kanske hjälpte sellerijuicen till att läka?

Barn och sellerijuice

Efter att ha läst ovan så kanske du undrar hur du ska kunna få ditt barn att dricka sellerijuice? Barn kommer förmodligen inte att gladeligen dricka om de inte redan vid tidig ålder fått vänja sig vid smaken. Men barn ska ha lika stor nytta som oss vuxna att dricka juicen så det kan vara värt ett försök att få in det i deras dagliga rutin. När barnen varit hemma då jag gjort sellerijuice vill de oftast smaka och det gör också att de automatiskt vänjer sig vid smaken. Vår lille kille äter helst sellerin som den är. Ett trix som går att ta till för att vänja sig är att börja med gurkjuice och sedan succesivt pressa med små bitar av selleri. Ett annat trips är att låta dem dricka med sugrör, det blir lite roligare och sugröret liksom mildrar smaken lite.

Hantera smaken av sellerijuice

Nu när du läst lite om sellerijuice kanske du är sugen att börja dricka. Men för många är smaken av selleri inte så god och jag kan verkligen hålla med. Den är speciell och det är svårt att bortse ifrån. Men det går inte heller att bortse ifrån att man vänjer sig vid smaken efter hand och att vi måste acceptera att vår kropp behöver vissa saker, trots att det inte smakar gott. Med den insikten sitter du med den största faktorn till huruvida du kommer kunna ta del av sellerins läkande egenskaper eller inte. Börja med att testa att göra tipsen för barnen. Det går också att börja använda sellerin i matlagningen, i grytor, sallader mm för att vänja sig vid smaken. Ge inte upp!

Kan sellerijuice vara farligt?

Nej, det är inte troligt, om man dricker måttliga mängder. Men det kan vara värt att känna till att selleri innehåller ämnet psoralen, som kan göra oss mer solkänsliga. Är man känslig för psoralen kan det till och med räcka med att röra en selleri för att få hudirritation. Vissa kan även vara allergiska mot selleri.

Slutord

Även om det råder delade meningar, som det alltid gör med de mesta, är det viktigt att själv bilda sig en uppfattning om vad som resonerar med dig. Det är endast du som kan känna om något känns rätt eller fel för dig. Det är nog därför jag har väldigt lätt att testa på och ge mig in i nya saker. Varför ska jag lita blint på vad andra säger när jag kan ta reda på det själv? Lyssna på mig själv och känna efter vad som känns rätt för mig. När man tagit reda på det är det mycket lättare att möta andras uppfattningar om saker. Vare sig det är samma eller annan uppfattning de har om samma ämne. Just i detta ämne så är selleri är en helt naturlig råvara som ingen tjänar pengar på, förutom selleriproducenter och mataffären.

Gå alltid in i nya situationer med ett öppet sinne. Du vet aldrig vad du lär dig eller vilka erfarenheter du blir rikare av när du kommit över på andra sidan. Lycka till, och hoppas du gillade detta inlägg <3

 

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson

 

9 Kommentarer

 1. Eva Valltjärn

  Hej!
  Nu har jag druckit min hemgjorda sellerijuice i över ett halvår, men jag märker ingen skillnad alls till det bättre. Det gör mig sååå frustrerad för alla inom hälsobranschen, som jag i hela mitt liv har tillhört och tillhör, menar att den gör underverk. Det känns ju inte så motiverande längre att åka och köpa dyra selleristjälkar, när man är en fattiglapp och att det inte gör mig friskare…och dessutom kunde smaken vara lite godare.
  Vänliga hälsningar Eva

  Svara
  • Madelene

   Hej Eva, jag har ingen aning om du har någon problematik i grunden men upplever om man har det så är det lättare att känna skillnad. Det är självklart olika för alla. Det kan vara så att din kropp känner skillnad men att inte du uppfattar kroppen, eller så är det så att juicen inte gör någon skillnad för dig. Lyssna på din intuition. Lycka till <3 Mvh Madelene

   Svara
  • Annalisa Liberg

   Hej, Eva , jag var precis på väg att börja med sellerijuice …hade dock en känsla av det inte skulle fungera på mej..tack för ditt ärliga inlägg…hoppas att vi båda hittar hittar lösningen på våra problem!
   Hälsningar Annalisa

   Svara
 2. Pia

  Hejsan!
  Jag har druckit sellerijuice nu i 23 månade (nästan 2 år)! Det bästa som hänt mig! Jag är noggrann, dricker minst 4.7 dl sellerijuice på fastande mage varje morgon och väntar sen 30 min för optimal effekt, innan jag äter/dricker något annat! Sen lever jag som vanligt. Det har gått jättebra och jag har fått så många hälsofördelar att jag inte kan sluta med denna juice. Jag mår så otroligt mycket bättre, så jag har inte mått så här bra på 20 år!!! Allt har blivit bättre!
  Det som först blev bättre var sömnen och att jag blev piggare. Jag som var “seg som ett tuggummi” när jag klev upp (det brukade ta 2-3 tim för mig att komma igång) vaknade tidigare hela tiden och blev piggare och piggare, till slut mådde jag normalt och klev obehindrat ur sängen! Istället för att sova 10-12 tim/natt, som jag gjort i nästan 40 år, sover jag numera 6-7 tim/natt och är nästan aldrig trött! Helt magiskt!
  Jag är mer lättrörlig, har mindre ont i lederna, inflammationerna i kroppen har avtagit betydligt, jag har också blivit starkare!
  Efter ca 1 mån hade blodtrycket sjunkit och efter ca 2-3 mån var det så lågt att jag kunde ta bort den medicin jag hade. Har haft normalt blodtryck sen dess!
  Sköldkörtelmedicinen kunde jag sänka succesivt under det första året från 100 mcg till 25 mcg pga överdossymptom samt att jag fick det verifierat med blodprover. Det innebär ju att min sköldkörtel arbetar mycket bättre nu än tidigare. Min förhoppning är att jag kanske ska kunna sluta med skk-medicin helt, men då jag bara har ca 50% kvar av min sköldkörtel, kanske det aldrig kommer att hända? Den som lever får se!
  Jag var väldigt stel i lederna och hade en knäled som smärtade otroligt i knävecket när jag försökte sätta mig på huk. Det problemet är helt borta. Övriga leder betydligt bättre.
  Min IBS blev bättre, ganska mkt bättre. Ihop med MSM helt bra!
  Jag hade fruktansvärt torra ögon och svårt att se. Droppade ögonen var 10-15 min hela min vakna tid. Kunde inte läsa, inte köra bil etc, nu droppar jag 1-2 ggr/d! Men det tog ca 1.5 år att komma dit! Vissa dagar glömmer jag, när ögonen är bättre.
  Allt mitt slem i halsen är så gott som borta. Jag som använt pulmicort i över 30 år använder det endast vid förkylning!
  Minnet bättre, hjärndimman har minskat, jag mår helt enkelt så otroligt mycket bättre på denna juice, att jag inte vågar sluta med den! Jag reste bort nyligen och drack inte juicen på ca 1 v. Jag blev ganska mkt tröttare än vanligt!
  Så för mig är denna juicen toppen, bara att rekommendera! Lycka till önskar jag alla som vill prova!

  Svara
  • Madelene

   Hej Pia och stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Så kul att läsa om andras resultat, vi alla fungerar så olika 🙂 Mvh Madelene

   Svara
 3. Zehra

  Hej, jag har börjat dricka sellerijuice förra året har mått bra efter att har druckit sellerijuice men nu undrar jag hur länge ska man dricka detta? Har haft halsbränna, inflammation i matstrupen och har magmunsbråck. Mvh.

  Svara
  • Madelene

   Hej! Det är så svårt att säga, man får nästan känna efter själv. Det finns dem som slutar efter ett par veckor och dem som aldrig slutar. Det beror på helt vad man känner för skillnad och hur man mår av det 🙂 Mvh Madelene

   Svara
 4. Anonym

  Psoralenteorin du skrev om förkastar förresten Anthony William helt. Du glömde också att Anthony William starkt säger att sellerijuicen neutraliserar alla toxiner i blodet från virus. Dvs du har fortfarande gift kvar i blodet men det “skadar” inte dig. Dvs den mäktigaste virus- och bakteriehämmande örtmedicinen i världen skriver Anthony William.

  Svara
  • Madelene

   Hej! Det är svårt att skriva om ett ämne som det inte finns någon vetenskaplig forskning i. Det är verkligen inte meningen att förkasta något men känns viktigt att nämna att man kan vara allergisk 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *