Rotfrukter är billiga, klimatsmarta och hälsosamma. De är fiberrika, snälla mot magen och blodsockret och innehåller mineraler och antioxidanter. Jag håller mig borta från rotfrukter med ett högt kolhydratsinnehåll, på grund av att min mage mår bättre utan.

Kålrot går jättebra att äta även om man äter enligt en lågkolhydratskost. Den innehåller förhållandevis lite kolhydrater och är rik på C-vitamin, folsyra, B6 och kalium.

För två veckor sedan vid en ordentlig kylskåpsrensning och förberedelser med matlådor inför ny vecka gjorde jag denna gratäng.

Du behöver:
1 kg kålrot
1 gul lök
500 ml kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
Örtsalt
Svartpeppar

Gör så här: Skala och dela kålroten i tunna skivor. Jag brukar använda mig av en matberedare. Koka sedan den skivade kålroten tills den mjuknat. Skala och dela lök och vitlök. Häll av vattnet och häll därefter i alla övriga ingredienser. Låt puttra ihop en stund, smaka av och häll över i en ugnsform. Toppa med bjäst och grädda i 200 grader tills den fått lite färg. Färdig att servera!

Jag använder bjäst istället för ost. Smakar nämligen som parmesan. Bjäst eller näringsjäst innehåller massor av vitminer, framförallt vitamin B1. Det är ett bra tillskott till dem som inte äter kött och för mig som inte tål mjölk.

Har du testat att laga en kålrotsgratäng?

kålrotsgratäng
Kålrotsgratäng, mjölkfri