Denna glass passar dig som äter enligt lågkolhydratskost, den innehåller alltså inget blodsockerhöjande socker. Trots detta så blev den väldigt god. Det trodde jag inte eftersom rabarber är rätt sura men den blev verkligen över förväntan! Godkänd av barnen.

Jag frös in rabarber redan i maj då de precis börjat växa till sig. Nu fick jag äntligen tummen ur att mixa ihop dem till en glass.

Du behöver:
300 gr hackade, skalade och frysta rabarber
0,5 dl björksocker
1 krm vaniljpulver
1 avokado (valfritt)

Mixa i en matberedare, tillsätt ev. lite vatten för att få önskad konsistens.

BJÖRKSOCKER – SKOGENS EGET SOCKER!
Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI-värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd. Här nedan kommer mer matnyttig fakta:

Bekämpar bakterier
Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!

Helt naturligt
Till skillnad från många andra sötningsmedel på marknaden finns xylitol naturligt i olika växter, från träd till jordgubbar, och produceras även dagligen i mindre mängd i vår egen kropp.

Som sötning
Jag använder björksocker ibland när jag bakar till gäster eller som i denna rabarberglass då det verkligen behövs. Jag upplever björksockret lite sötare än vanligt socker så halvera sockermängden i vanliga recept och smaka av.

rabarberglass utan vitt socker
Rabarberglass utan vitt socker

OBS!
Björksocker är farligt för hundar då de inte kan bryta ner det och att alla sockeralkoholer kan ha laxerande verkan vid överdriven konsumtion. Har du testat björksocker någon gång?