Kallbad – allt du behöver veta som nybörjare

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till OutdoorExperten

I detta blogginlägg tänkte jag skriva om mina erfarenheter kring kallbad, hälsofördelar, vad man behöver tänka på som nybörjare, packlista, hjälpmedel och mycket mer. Hoppas du kommer bli inspirerad till att testa bada kallt, då det är en härlig upplevelse!

Innehåll

 1. Mina erfarenheter
 2. Upplevda hälsofördelar
 3. Fler fördelar med kallbad
 4. Så övervinner du rädslan för kylan
 5. Innan kallbad
 6. Bra att tänka på innan kallbad
 7. Under kallbad
 8. Efter kallbad
 9. Era frågor om kallbad

Mina erfarenheter

Jag testade att kallbada utomhus för första gången sommaren 2019. Det var uppe i fjällen i ett iskallt vattenfall, mina fötter domnade bort påväg ut till det djupa. Jag tog ett snabbt dopp och efteråt var det som om något kände med min kropp. Från att ha varit en riktig badkruka som helst av allt ville ha minst 27 grader i vattnet – till att bli mer tolerant mot lägre temperaturer. Dessutom var känslan i kroppen efter doppet så häftigt!

Andra gången var i december 2019, Alex överraskade med spa på västkusten. Vi bastade och doppade oss flera gånger i havet. Det var också en häftig upplevelse men man blir rätt dåsig i bastun efteråt.

Bild från första kallbadet utomhus

Motståndet har försvunnit

Nu har det sedan dess känt som om spärren för att bada kallt har försvunnit. Jag är inte alls en badkruka längre utan tycker det är uppfriskande med kallare bad. Denna vinter har jag kallbadat många gånger och det är något jag absolut kommer fortsätta med. Senast jag badade kom jag upp med isbitar i håret och det var 0-gradigt vatten. Så konstigt att kroppen kan ändra uppfattningen om vad som är kallt och vad man tror sig ej klara av. Jag är väldigt glad över att jag tagit steget, framförallt vågat ta steget som den gamla badkruka jag är!

Upplevda hälsofördelar

De fördelar jag känt av själv är lite av det jag redan nämnt ovan. Kylan frigör hormoner (dopamin, sero­tonin och endorfiner) som får oss att må bra. Det har blivit extra påtagligt för mig. Då det är en härlig upplevelse efteråt.

En undersökning som den finska Friluftsorganisationen Suomen Latu har gjort bland närmare 1000 finska vinterbadare visar att så många som 47% uppgav att de hade börjat vinterbada på grund av de positiva effekterna på hälsan.

De upplevde hälsoeffekter på följande sätt:

 • Psykiskt välmående, mindre stressymptom, 67 %
 • Mindre och ingen influensasmitta, 61 %
 • Bättre sömn, 38 %
 • Mindre värk, 36 %
 • Piggare, 32 %
 • Förbättrad blodcirkulation, 29 %

Fler fördelar med kallbad

Kalla bad kan göras året runt, det behöver inte endast ske på vintern för att uppleva de härliga fördelarna för både kropp och själ.

 • Minskade halter av stresshormoner
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre smärttålighet
 • Minskad infektionskänslighet
 • Bättre sömn
 • Ökad förmåga att hantera stress och oro
 • Mer energi och mindre trötthet
 • Minskad risk för nedstämdhet
 • Mentalt starkare
 • Bättre syreupptagningsförmåga
 • Ökad brun fettvävnad

Den bruna fettvävnaden

Den bruna fettvävnaden är ett organ som sitter uppblandad med den vita fettvävnaden vid nyckelbenet och centralt i kroppen kring stora blodkärl. Den har till uppgift att omvandla energi till värme. I en studie genomförd av professor Fredrik Nyström visar det sig att det bruna fettet ökar i omfång vid exponering av kyla. Men, det gäller att utsätta kroppen för kontinuerligt kyla för att få effekt. Hur mycket och hur ofta tror sig vara individuellt.

Kallbad stimulerar vagusnerven

Vagusnerven är kroppens största nerv, den sitter i hjärnan och vandrar ner till de inre organen genom nacke, bröst, diafragma, hjärta och lungor. Nerven aktiverar det parasympatiska nervsystemet och fungerar i princip som knappen du kan trycka på för att minska stress. Hjärnan och kroppen är i ständig kommunikation via vagusnerven för att upprätthålla en balans i vår fysiska kropp och själ. Likt en muskel kan du träna vagusnerven för att den ska bli starkare, bland annat med djupandning, andningsövningar, massage, träning mm. Även med kalla bad. De flesta hälsofrämjande effekterna får vi genom aktiveringen av vagusnerven ska ske efter ungefär tre minuters kallbad. Men nybörjare bör aldrig försöka vara i hela tre minuter, öva dig och låt de tid. Vänj kroppen långsamt.

Så övervinner du rädslan för kylan

Skulle du vilja testa kall- eller vinterbad men kylan skrämmer dig? Det här kan du tänka på:

 • Det är inte farligt att tillfälligt kyla ner kroppen (om du är fullt frisk).
 • Efter några sekunder sätts kroppens eget värmesystem igång och det känns inte alls så kallt längre.
 • Ha tålamod. Räkna till tio så börjar värmen sprida sig i kroppen.
 • Tänk att det värsta som kan hända är att du fryser i några sekunder – värre än så blir det inte, och efteråt kommer du att känna dig varm, glad, lugn och stark.

Innan kallbad

Det finns en mängd olika förberedelser att både tänka på och ta med sig innan kalla bad. Jag har sammanfattat det jag själv tycker är viktigast.

Packlista kallbad

Innan du ger dig ut i naturen, där de inte finns omklädningsrum eller ställen som lätt går att byta om på kan det vara bra att komma förberedd. Det kan även vara bra att vara förberedd trots bättre förutsättningar.
Detta brukar jag ta med mig:

En vattentät bag
Brukar alltid packa mina saker i en vattentät bag eftersom där jag brukar bada ligger en liten sandstrand och kan vara lite fuktigt på marken.

Två stora badlakan
Brukar alltid ta med mig två stora badlakan att torka mig på, men det är inte alltid jag använder båda. Det är även smart att ta med sin en badrock om man har, men inte nödvändigt.

En liten handduk
Innan jag klär av mig lägger jag ut en liten handduk att stå på när jag blir barfota, då har jag även något rent att stå på efter jag badat och ska klä på mig. Funkar även fint med ett sittunderlag eller liknande.

Varma skor
Innan jag kallbadar brukar jag värma upp kroppen med en liten rask promenad. Då brukar jag ta på mig ett par smidiga skor och därför tar jag även med mig ett par extra skor som är varma. För mig blir alltid tårna mest utsatta och dem jag fryser om mest efter kallbadet. Kommer investera i ett par vattentäta simsockor inom kort, dem kan man använda för att klara kylan i vattnet en längre tid.

Varma strumpor
Som jag skrev ovan är mina fötter mest utsatta, har jag med min mina varma skor behöver jag inte extra varma strumpor men tar alltid med ett par ifall jag skulle behöva.

Handskar
Varma handskar är viktigt att ha med. Det är många som har på sig handskarna och håller händerna ovanför vattnet när de badar. Jag brukar ha händerna i men ta på mig varma tumvantar efteråt.
Simhandskar är bra att använda om man vill kunna vara i vattnet ett längre tid.

Mössa
Du behöver inte doppa ditt huvud för att uppleva de positiva effekterna efter kallbad. Därför går det fint att ha på sig mössa under kallbadet. Jag använder inte alltid mössa men har också badat många gånger.

Smidiga kläder
Ha på dig eller ta med dig kläder som är lätta att ta på sig snabbt efter kallbadet. Det underlättar och är skönt att slippa försöka kämpa ta på sig kläderna efteråt. Jag brukar alltid skippa underkläderna, fokuserar istället på att få på mig de varma kläderna så snabbt som möjligt.

Bra att tänka på innan kallbad

 1. Sätt på dig badkläder under dina kläder innan kallbad. Speciellt om du saknar omklädningsrum, mycket smidigt att vara förberedd.
 2. Ha rätt mindset – tänk inte, tveka inte – bara gör.
 3. Bada aldrig ensam, ta med en kompis och håll koll på varandra. Har du ingen kompis som vill bada kan du söka efter lokala grupper på Facebook. Här i den stad vi bor träffas ett gäng kontinuerligt och badar tillsammans, alla är välkomna att hänga på!
 4. Vänj gärna in kroppen, sluta aldrig bada på sensommaren. På så sätt vänjer du in kroppen för kylan succesivt. Inget måste dock, jag har vänner som följt med och tagit sina första dopp i 0-gradigt vatten. I början räcker snabba dopp!
 5. Jag gillar att gå en snabb promenad innan för att värma upp kroppen innan kallbadet. Men inget som behövs, lika kall efteråt ändå!

Under kallbad

 1. Ta det försiktigt ner i vattnet och försiktigt upp, brådska inte.
 2. Kroppens reaktion är att andas in kraftigt när vi exponerar den för kyla, andas djupa andetag och fokusera på att andas in och ut. Håll inte andan och gå inte upp förrän du fått koll på andningen.
 3. Ha koll på tiden i vattnet. Stanna inte i vattnet för länge även om det blir skönt efter en stund, två-tre minuter räcker.
 4. Tänk på att kroppstemperaturen kan sjunka efter du kommit upp ur badet så maxa inte tiden i vattnet eller pressa dig över gränser som känns obehagliga.
 5. Du behöver inte doppa huvudet eller händerna för att få positiva effekter.

Efter kallbad

 1. Efter kallbadet kommer du vilja värma dig så fort du bara kan, men när du börjar torka dig kommer du märka att det inte är så farligt och att du inte fryser alls lika mycket längre.
 2. Ta på dig och värm dig med en varm dryck.
 3. Duscha inte direkt när du kommer hem utan låt kroppen värma upp sig själv.

Jag lovar dig, du kommer aldrig ångra att du testat 🙂

Era frågor om kallbad:

“Är det farligt om man har mkt värk i ryggen, eller bra att chocka kroppen?

Kallbad främjar smärtlindring och sitter i en stund efteråt men om du är osäker rådfråga en läkare.

Hur länge måste jag vara i vattnet för att det ska räknas?

Alla bad räknas. Vänj kroppen långsamt, första gången kommer du klara några sekunder och sen kommer du kunna vara nere i vattnet längre allt eftersom.

Vem bör ej bada?

Personer med hjärt- & kärlsjukdom eller annan typ av sjukdom bör rådfråga läkare först.


Hur länge dröjer det innan endorfinerna kommer igång? Finns det ett samband mellan tid i kallt vatten och hur lång tid endorfinerna verkar? Samband mellan temp på vatten och grad av endorfiner?

Om jag ska tala utifrån mina egna erfarenheter så upplevde jag samma positiva effekt på både sommaren och vintern. Räcker med några sekunder i vattnet och man känner av de positiva hormonerna direkt efter. Men kan såklart vara individuellt.

“Går det lika bra att rulla sig i snö?”

All köldexponering fungerar, att rulla sig i snö, tappa upp ett kallt bad hemma eller att duscha kallt ger samma effekter.

“Hur ofta kan man bada utan att kroppen tar skada?”

Vet många som badar en gång om dagen, det räcker och kroppen tar inte skada om du är frisk.

“Är det risk för mjölkstockning vid amning?”

Absolut! Jag hade aldrig tagit ett kallbad när jag ammade, kunde få mjölkstockning av att öppna frysen.

Går med bestämda steg ner till ett kallt dopp.

Nå, känner du dig sugen att testa kallbad? 🙂

Vill ni läsa mer och kallbad så har fina kollega Ila (Morotsliv) också sammanfattat massa bra information med källor. Tryck här för att komma till hennes inlägg!

Här hittar du fler hälsotips från mig!

Ha en fin fortsatt dag <3

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson

 

2 Kommentarer

 1. Helena Angvik

  Tack för bra information och fakta!
  Jag kalbadar sedan några år och har uppmärksammat många hälsoeffekter.
  Jag har inte varit förkyld eller fått Covid, på flera år!
  Baden ger mig mindre smärta, tillfredsställelse, glädje och frid.
  Jag känner mig djupt Tacksam, över att ha upptäckt kalla bad!

  Svara
 2. Birgitta Manne

  Jättebra information. Jag och min kompis tänker börja kallbada i april, fortsätta över sommaren, sen höst, sen vinter.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *