Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore
Detta recept testade jag förra helgen då mina systrar var hemma. Vi gav alla resultatet tummen upp. Både Ebba och Tim åt varsin bit men när Ebba fick veta att de var aubergine så ville hon inte ha mer. Aubergine är den enda grönsaken som barnen har svårt för. Men den inlagda rödlöken ville hon rensa i burken!
Detta recept görs dagen innan man tänkt servera.
Du behöver:
1 stor aubergine
1 rödlök
1 knippe dill
Lagen:
2,5 dl vatten
1 dl ättika (12%)
0,5 dl björksocker
5 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Gör så här:
Förbered nedan dagen innan servering.
1. Skär auberginen i 0,5 cm tjocka skivor.
2. Salta dem och låt dra i några minuter.
3. Skölj sedan bort saltet och skär i vanlig sillstorlek.
4. Koka bitarna i vatten i någon minut tills de mjuknat något.
5. Häll av vattnet och låt svalna.
6. Gör sedan lagen genom att lägga alla ingredienser i en kastrull, koka upp och se till att björksockret löses upp. Låt sedan svalna.
7. Blanda till sist aubergine, skivad rödlök och dill en glasburk och häll över lagen.
8. Låt stå i kylskåpet över natten sedan är den färdig att servera.
(Grundreceptet är inspirerat av Jävligt gott som jag ändrat lite).
Björksocker – skogens eget socker
Xylitol, även kallat björksocker innehåller 40 % mindre kalorier och 75% färre kolhydrater än socker med ett GI värde på 7. Det gör att det tas upp väldigt långsamt av kroppen och vissa menar att kroppen inte behöver producera något insulin vid intag. Jag använder en sort som är från finska björk- & bokträd.
Bekämpar bakterier
Björksocker har otroliga munvårdande egenskaper. Det dödar nämligen de bakterier som orsakar plack, karies och tandköttsinflammation. Det leder inte bara till bättre tänder utan även till bättre andedräkt!
OBS!
Björksocker är farligt för hundar då de inte kan bryta ner det och att alla sockeralkoholer kan ha laxerande verkan vid överdriven konsumtion.
Har du testat inlagd aubergine? Här finns ett annat recept på senapsill som är helt växtbaserat!