Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore
På tisdag den 25 februari är det fettisdagen och självklart har jag bakat semlor. Jag har tagit med mig ett gäng till mamma idag som fyllde år igår😍 de ska vi mumsa på i eftermiddag!
Bullar (ca 10 st) :
50 gr kokosolja (funkar även med smör)
6 msk kikärtspad (eller 2 ägg)
1,5 dl krämig kokosmjölk
2 msk yaconsirap (eller annan sötning)
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kardemumma
Mandelmassa:
1,5 dl mandel
1 msk yaconsirap
1 droppe bittermandelsarom (valfritt)
Grädde:
250 ml kyld kokosgrädde (Garantskafferiets tetra)
Gör så här:
1. Blötlägg mandel i rikligt med vatten 8 timmar eller kvällen innan.
2. Smält kokosoljan på låg temp.
3. Vispa kikärtspad och sirap poröst.
4. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan kikärtspadet i mjölblandningen och blanda i kokosoljan och kokosmjölken.
5. Rör ihop allt och låt stå 20 minuter.
6. Forma sedan till små bullar i valfri storlek, lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med växtbaserad mjölk.
7. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.
8. Medan semlorna kallnar mixa de blötlagda mandlarna tillsammans med yaconsirap och ev en droppe bittermandelsarom. Då är även mandelmassan klar!
9. Skär små hattar av bullarna, gröp ur ett hål för mandelmassan.
10. Smeta i mandelmassan i bullen, spritsa ut grädden och sätt på locket!
Ta en tugga och njut 💚 Förvara i kylen.
Varför yaconsirap?
Yaconroten som innehåller ca 30 % av sockerarten fructooligosaccharides, har den positiva egenskapen att verka probiotiskt i tarmsystemet, det är bra för både matsmältningen och immunförsvaret. Sockret i sirapen påverkar inte blodsockret i kroppen då det ej tas upp i tarmen. Dessutom innehåller den viktiga mineraler och näringsämnen
Liknande recept:
Raw semla fri från vitt socker