Provresultatet på hårmineralsanalysen

I betalt samarbete med Må Bra Naturligt

För några månader sedan gjorde jag en hårmineralsanalys hos Må Bra Naturligt. Det är ett bra sätt att mäta kroppens närings- och mineralstatus under de senaste månaderna. Må Bra Naturligt är ett litet familjeägt företag som föddes fram efter en längtan att själva bli friska och nå deras egen optimala hälsa. De arbetar med funktionsmedicin, vilket jag tycker är riktigt spännande. Funktionsmedicin sätter patienten i centrum och tar alla aspekter och hela kroppen i beaktande. Arbetssättet syftar till att hitta och åtgärda grundorsakerna till ohälsa och sjukdom istället för att endast behandla symptom.

Bakgrund

Hårmineralanalysen visar information om långvariga konsekvenser från diverse kosthållningar, stress och exponering av tungmetaller. Jag har i över två år försökt att äta så näringsrikt som möjligt men jag har ändå ingen aning om jag får i mig tillräckligt med mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. Det tar tid för kroppen att komma ikapp en obalans som pågått under en lång tid. Därför har jag varit nyfiken på hur det ser ut i kroppen efter många år med en tarmsjukdom som gått upp och ner, samt en kosthållning som inte alltid varit fullt så optimal eller näringsrik. Jag är väldigt glad över att jag fått möjlighet att göra en hårmineralsanalys hos Må Bra Naturligt.

Provet

För några månader sedan delade jag en video på Instagram i stories där jag visade hur det går tillväga att ta själva provet. Det kan vara lite knepigt att klippa själv så därför tog jag hjälp av min syster Caroline. Det är lätt att följa instruktionerna som följer med. Caroline klippte av hår så nära hårbotten det gick på ca 5-7 st olika ställen. Det är sedan håret 2-3 cm närmast hårbotten som används till provet. Det följer med en hårvåg för att man veta hur mycket hår som behövs, men totalt ska det vara 150 mg. När tillräckligt mycket hår är avklippt lägger man håret i ett litet kuvert och postar till Må bra Naturligt, de skickar sedan vidare provet till ett labb i USA.

Hårvågen

Om du har färgat eller behandlat hår får du låta det växa ut lite först. För färgat hår minst en månad och för blekt hår två månader för att vara på säkra sidan. Skulle du inte ha tillräckligt med hår på huvudet går det även bra att använda könshår.

Resultatet

När håret var analyserat och provsvaren kommit ingår det personlig telefonrådgivning där man får en genomgång av provresultatet. Jag blev jag kontaktad av fina Christina på Må Bra Naturligt och vi bokade ett möte där vi gick igenom mina svar. Det visade sig att jag låg under normalt på de flesta näringsämnen. Vilket inte direkt gjorde mig förvånad, det tar tid att återställa kroppens obalanser. Christina förklarade på ett bra sätt mina provresultat som var lätt att förstå.

Metabolisk typ

Det var intressant att få reda på vilken typ av ämnesomsättning jag har. Jag benämndes som snabb ämnesomsättning (typ 2). Den förknippas med stress men även inflammatoriskt tillstånd. Den kopplas även ihop med hög energinivå vilket jag känner av! Allt stämde verkligen in på mig, så spännande att läsa.

Sömnlöshet

Min mineralprofil pekar på att jag har en sömnlöshetstendes av typ 2. Det betyder att jag somnar in när jag lägger mig men sen vaknar flera gånger under natten och att det är förknippat med ökat magnesiumbehov. Även det stämmer väldigt bra!

Magnesium

Min mineralprofil pekar på att jag har en sömnlöshetstendes av typ 2. Det betyder att jag somnar in när jag lägger mig men sen vaknar flera gånger under natten och att det är förknippat med ökat magnesiumbehov. Även det stämmer väldigt bra!

Giftiga metallhalter

Det som var både intressant och skönt att få reda på var att halterna av giftiga metaller i kroppen befann sig inom godtagbara gränser.

Rekommendationer

Jag fick rekommendation om särskilda kostråd men också kosttillskott som självklart är valfritt att använda. Vill man komma tillbaka till en balans snabbare så är kosttillskott ett stöd för detta. Jag har ätit de rekommenderade tillskotten nu under hela sommaren. Det har varit svårt att få in en rutin när man ska ta men tack vare påminnelser på telefon och en dosett går det gått ganska bra!

Kostråd

De allmänna kostråd jag fick var för personer med snabb ämnesomsättning. De råd jag fick kring kosten har jag skrivit kortfattat om nedan:

 • Öka purinprotein som bland annat finns i lever, njure och hjärta, men andra bra källor är sardiner, tonfisk, musslor, krabba mm.
 • Öka intaget av mjölk & mjölkprodukter. De kunde jag hoppa över då jag inte klarar för mycket mjölk, men jag älskar ost även om jag väljer mina tillfällen.
 • Öka intaget av nötter & frön exempelvis mandlar, jordnötter, solrosfrön. Detta för att få i mig tillräckligt med fett.
 • Minska kolhydratsintaget inklusive oraffinerade kolhydrater. Spännande då jag redan äter en lågkolhydratskost.
 • Undvik allt socker och raffinerade kolhydrater. Som vitt och brunt socker, honung, godis, läsk, alkohol och vitt bröd, vilket jag redan gör idag.

Fick även en lista över livsmedel som kan orsaka histaminutsöndring, samt listor över livsmedel som är rika på zink, koppar, järn och aminosyror.

Rekommenderade tillskott

Här nedan ser ni de tillskott som jag blev rekommenderad att äta. Dessa tillskott är helt anpassade efter min näringsstatus och ämnesomsättning i kroppen.

SYMTHYMO (metabolisk support)
MAGNESIUMPLUS
GT-FORMULA
PYRIDOXPLUS
KOPPARPLUS
VITAMIN E PLUS

Rekommenderade tillskott

Renbuljong

Jag fick även rekommendation av Christina att testa Renbuljong som ska ha många hälsofördelar. Framförallt för min tarm, renbuljong innehåller nämligen gelatin och kollagen som stärker tarmen. Jag har använt buljongen i smoothies nu under sommaren, men det går även bra att mixa ner i en pesto, strö i en soppa eller använda i den mat du tycker passar. Vill du läsa mer information om renbuljongen så hittar du den HÄR.

Känner jag skillnad?

I början kände jag ingen skillnad alls, men nu efter att jag har ätit i flera veckor känner jag skillnad på sömnen. Jag har alltid somnat jättesnabbt men har alltid väldigt lättväckt. Nu har det till och med hänt att jag inte ens har vaknat när barnen härjat på nätterna, då får Alex fixa toalettbesök och annat grejande med barnen. Rena lyxen och väldigt skönt!

Det har varit lärorikt och intressant att få möjligheten att testa en hårmineralsanalys. Jag kan verkligen rekommendera alla som är nyfikna att testa, det är värt att kunna balansera upp obalanser i tid för att motverka ohälsa. Gå in på Må Bra Naturligts hemsida och läs mer eller beställ en hårmineralsanalys idag!

Just nu har Må Bra Naturligt 15% rabatt på alla hårmineralsanalyser och beställer du en analys får du även 15% rabatt på de rekommenderade tillskottprodukterna. (Endast vid ett tillfälle)

Ange koden: MADELENE15 och få 15% rabatt* på hela Må Bra Naturligts sortiment!
Rabatten gäller tom 2020-09-30.

*erbjudandet gäller ej redan nedsatta varor eller märket Blendtec.

Håll utkik på min Instagram! Det kan hända att det kommer en spännande tävling om några dagar, och den vill du inte missa!

 

Titta gärna in hos mina andra kanaler:

Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: 
@cleanlifestyle.se
Youtube : 
Clean Lifestyle Madelene Lennartsson

 

1 kommentar

 1. Jenny

  Intressant!
  Jag har en fråga. Hur lång tid tog det för din mage att vänja sig efter din kostförändring?
  Jag har sedan ca 2 veckor tillbaka påbörjat nya kostvanor. I dag äter jag mycket egengjord müsli, fröknäcke, avokado, lax, grönkål, rödkål mm
  Jag har känslig mage (ibs) och det står ju klart och tydligt överallt att man ska undvika kål och fet mat mm som är svårt för matsmältningen. Vad säger du som ändå gått emot detta? Vänjer sig kroppen tillslut tror du? Det är ju självklart olika för alla men jag undrar om jag vågar fortsätta. Förut när jag provat har jag stått ut i en vecka med kramper, gaser, avföringsproblem mm
  Jag vill ändå lyssna på magkänslan och tro att det är rätt och härda ut.
  Försöker ändå byta ut lite i taget och vänja kroppen. Hur lång tid tog det för dig?
  Jag har under lång tid rört på mig dagligen, dricker mycket vatten, stressar sällan, tar det lugnt och mår bra med ett lugn i kroppen men detta med kosten är svårt med känslig mage.
  Tack för all härlig inspo!
  Mvh Jenny

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *