Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore
Nu börjar kylen tryta på grönsaker igen. Det är då jag verkligen behöver handla, klarar mig inte utan grönsaker! Fördelen med att saker tar slut är också att de blir en naturlig rensning i kylen. Vilket minskar matsvinnet, de gör verkligen ont i mig att slänga mat. Därför försöker jag alltid att använda det vi har hemma. Visste ni att en tredjedel av all mat som produceras i världen hamnar aldrig i någons mage? Och att vi svenskar slänger ca 133 kg mat per person och år? Det säger siffror från Naturvårdsverket 2018. Det finns mycket att göra! Här kommer mina bästa matsvinnstips:
Planera
- Ha koll på vad du har i kylen och skriv inköpslistor.
- Planera veckans måltider, då är chansen mindre att du köper för mycket och att du köper något som du inte hinner äta/laga upp.
Förvaring
- Vill man att frukten ska hålla längre upplever jag att de håller sig bra i kylen. Lök, vitlök, pumpor etc har jag alltid i rumstemperatur.
- Låt inte kylvaror stå ute för länge i rumstemperatur.
- Titta, lukta och smaka, våga lita på dina sinnen, ofta håller sig livsmedel längre än vad som står på förpackningen.
- Handla frysta grönsaker! Jag preppar alltid min frys med grönsaker, där behöver jag inte vara orolig för att de ska bli gamla. Då finns det alltid grönsaker hemma!
Matrester
- Lägg inte mer mat på tallriken än vad du orkar äta upp.
- Servera plockmat eller olika rester – kan bli en festmåltid!
- Frys in mat som inte kommer ätas upp.
- Grönsaker och frukt som börjar bli lite trötta kan man hacka ner och röra ihop till en sallad. Jag brukar hacka kål och steka tillsammans med andra rester – De blir supergott!
- Använd hela grönsaken, blomkålsblast, broccolistam och morotsblast är väldigt onödiga att slänga.
- Frys in frukt som börjar bli gammal till en framtida glass eller smoothie.
Recept på mjölkfri pesto gjord på trötta gröna blad
Detta recept gjorde jag i somras på väldigt trötta gröna blad som inte är så roliga att äta som de är i en sallad. Då är det perfekt att man kan mixa ner dem till en pesto!
Du behöver:
100 gr persilja
1 näve bladspenat
2 grönkålsblad
60 gr pinjenötter (eller solrosfrö vid allergi)
0,5 dl olivolja
2 msk bjäst
0,5 tsk örtsalt
Gör så här: Mixa allt till en valfri konsistens. Förvara i en sluten burk i kylen och täck med olja för längre hållbarhet.
Vad är bjäst?
Jag använder bjäst istället för ost. Smakar nämligen som parmesan. Bjäst eller näringsjäst innehåller massor av vitminer, framförallt vitamin B1. Det är ett bra tillskott till dem som inte äter kött och för mig som inte tål mjölk.
Här hittar du ett till recept på pesto gjort på morotsblast.
Vilket är ditt bästa matsvinnstips?
0 kommentarer