Om mig

Om mig

Mitt namn är Madelene Lennartsson och jag är snart färdig lic. Livsstilsrådgivare och hälsoinspiratör. Jag är 32 år gammal, bor med min sambo och mina två barn i Falköping. Jag gjorde en livsstilsförändring i början av 2018. Jag slutade med mina mediciner fast att läkaren ville att jag skulle börja med fler, jag la om min kost, prioriterade min sömn, började träna och försökte att inte stressa. Detta resulterade i att jag fick ner mina infektionsvärden i tarmen till det normala på några veckor. Jag är nu helt medicinfri.

Jag började bli mer och mer intresserad av hur vår livsstil påverkar vår hälsa, jag började därför i slutet av maj 2018 läsa till lic. Livsstilsrådgivare. Detta har i sin tur gett mig viljan att hjälpa och inspirera andra. Det finns så mycket jag önskar att jag visste för 13 år sedan, men då hade jag samtidigt inte varit där jag är idag. Något jag just nu brinner lite extra för är att visa hur man lägger en hälsosam grund till sina barn som de kan bära med sig senare i livet. Jag vill även inspirera familjer hur man gör vardagen lite mer hälsosam som i långa loppet både kan förebygga sjukdomar och ohälsa. Jag vill dra mitt strå till stacken bidra till en liten bättre värld.

Min sjukdomshistoria

Jag har alltid varit en riktig godisråtta, älskat godis, choklad, chips och snabbmat. På gymnasiet köpte jag godis varje dag i skolans kiosk. Jag slutade även med fotbollen då jag tyckte att jag inte hade tid. Jag är helt säker på att resultatet av stress i skolan, mindre motion, icke så näringsrik mat och mycket socker gjorde att jag utvecklade Ulceröskolit (en inflammatorisk tarmsjukom). Min pappa har också sjukdomen och den är ärftlig till 10% (det var vad min läkare sa då år 2005). Sjukdomar kan ligga latent i kroppen och det kan vara olika faktorer som gör att de bryter ut.

Min enda kostrekommendation jag fick från min läkare var att jag skulle sluta dricka mjölk. Jag åt sedan precis som vanligt, vilket också resulterade i ett antal kortisonkurer. Därefter började jag äta en immundämpande medicin (Azatioprin/Imurel) för att lugna immunförsvaret i tarmen och det hjälpte, men jag var inte helt bra. Jag blödde från tarmen under perioder och testade efter några år glutenfri kost. Det gjorde att tarmen lugnade sig ytterligare men den var fortfarande inte helt bra. Jag blödde i perioder och hade ingen energi. Jag fick järndopp vid ett antal tillfällen för att ligga på normala nivåer. Detta pågick från och till i totalt 13 år fram till januari 2018.

Hur jag blev medicinfri

När mitt årliga besök hos läkaren började närma sig och jag blödde ur tarmen fast att jag ätit min medicin, så var jag väldigt orolig för att han skulle vilja att jag genomgick ännu en kortisonkur. Det gjorde att jag började läsa på om inflammationer, fick tips från kollegor och jag lyssnade på poddar. Jag blev intresserad av att basa kroppen, börja med periodisk fasta och sluta med min medicin helt. Vilket jag också gjorde, precis samma vecka som mitt läkarbesök.

I månad innan läkarbesöket hade jag fått ta prover och läkaren bekräftade vid besöket det jag redan hade känt på mig. Mitt inflammationsvärde (kalprotektin) i tarmen låg på 960 och det ska ligga under 50 för att vara normalt. Läkaren ville att jag skulle börja med kortison men jag vägrade, han skrev då ut en annan medicin till mig (Asacol). Jag sov på saken och hämtade aldrig ut den nya medicinen. Jag ringde istället min IBD-sköterska och lyckades övertala henne att jag ville testa en grej först. Jag fick efter en del övertalning 6 veckor på mig att förbättra mina värden, annars skulle jag få börja med den nya medicinen.

Jag började med något som kallas för Gröna kuren som har för syfte att reducera sockersuget/beroendet, humörsvängningar, trötthet och lugna magen, vilket var mina huvudsakliga problem. Men den har även fler hälsofördelar. Den periodiska fastan innebar att min tarm fick vila 18 timmar per dygn och att den under de resterande 6 timmarna fick ta hand om maten.

Efter 6 veckor tog jag nya prover och jag grät när jag fick resultatet. Mitt inflammationsvärde i tarmen var nere i 45. Jag hade känt fantastiska resultat under dessa 6 veckor. Jag kände mig helt fantastisk, som en helt ny människa men hade ändå inte vågat hoppats för mycket eftersom det var vad provernas resultat som spelade roll. Jag har inte ätit några mediciner mot min tarmsjukdom sedan dagen jag gjorde min livsstilsförändring, som också slutade i helt nya värderingar.

Hör gärna av dig om du undrar något:

Mail: madelene@cleanlifestyle.se
Instagram: @cleanlifestyle.se
Facebook: @cleanlifestyle.se
Youtube : Clean Lifestyle Madelene Lennartsson